Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2021. Svijet
SZO: Kovid ozbiljno prijeti i Evropi i Centralnoj Aziji

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije saopštila je danas da projekcije pokazuju da bi 53 zemlje svijeta iz Evrope i Centralne Azije mogle da se suoče sa još 700.000 preminulih od kovida do proljeća.

SZO za Evropu, čije je sjedište u Kopenhagenu, takođe je navela očigledan pad u zaštiti od infekcije i dodala da bi buster doza trebalo da bude prioritet za zdravstveno najosjetljiviji dio stanovništva, uključujući i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao i starije od 60 godina i, naravno, zdravstvene radnike, prenio je AP.

Ipak, iz sjedišta SZO u Ženevi su nekoliko puta zamolili sve države na moratorijum na buster doze do kraja godine, tako da vakcine budu dostupne zemljama u razvoju, jer one ne mogu da se takmiče sa bogatima.

“Danas, situacija sa kovidom u Evropi i Centralnoj Aziji je vrlo ozbiljna. Prijeti nam opasna zima, ali ne treba da izgubimo nadu, jer svi mi, vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci možemo da preduzmemo odlučne akcije da stabilizujemo pandemiju”, navodi SZO za Evropu.

Regionalni direktor te organizacije Hans Kluge apelovao je da ljudi prime vakcine, a onda i buster doze, ako im se ponude.

“Svako od nas ima priliku i odgovornost da spriječi nepotrebnu tragediju i gubitak života”, rekao je Kluge.

SZO za evropsku regiju uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

“Projektovan broj preminulih bi mogao da premaši 2,2 miliona do proljeća, na osnovu trenutne situacije”, upozorila je SZO za Evropu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision