Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Marta. 2024. Svijet
Svjetski mediji poslali pismo upozorenja Izraelu nakon što je u napadima ubijeno više od 90 novinara

Glavni urednici nekoliko svjetskih medija potpisali su pismo u kojem pozivaju izraelske vlasti da zaštite novinare u Gazi, navodeći da su novinari radili u neviđenim uslovima tokom izraelskog napada na enklavu i da su se suočili s “ozbiljnim rizikom”.

Među medijima čiji su urednici potpisali pismo su Associated Press, AFP, Reuters, New York Times, Washington Post, BBC, CNN, Guardian, Financial Times, Der Spiegel i Haaretz.

Najmanje 94 novinara su ubijena u ratu u Gazi, a većinu njih – 89 ubila je izraelska vojska, prema Komitetu za zaštitu novinara, koji je objavio pismo koje su potpisali čelnici 59 novinskih organizacija.

Komitet je rekao da je rat bio “najopasniji ikada” i da je otvorio novo poglavlje za novinare.

Izrael uobičajeno poriče da je namjerno gađao novinare i civile, rekavši da ide samo na palestinsku islamističku grupu Hamas, koja upravlja Gazom i koja je napala Izrael 7. oktobra.

“Ovi novinari… nastavljaju da izveštavaju uprkos ozbiljnom ličnom riziku. Oni nastavljaju uprkos gubitku porodice, prijatelja i kolega, uništavanju domova i kancelarija, stalnom raseljavanju, prekidima komunikacija i nestašici hrane i goriva”, stoji u pismu.

Hamas je napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200, prema izraelskim podacima. Izrael je od tada izvršio vojni napad na teritoriju kojom je upravljao Hamas, bombardujući enklave prilikom čega je ubijeno više od 30.000 Palestinaca, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, od kojih su mnogi civili.

Većina Gaze je sravnjena s zemljom u izraelskoj ofanzivi, sa skoro svih 2,3 miliona stanovnika raseljeno i na rubu gladi. Južna Afrika je optužila Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision