Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Maja. 2022. Svijet
Svjetska zdravstvena organizacija sazvala hitan sastanak zbog majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održala je hitan sastanak u petak kako bi razgovarala o širenju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i centralnoj Africi, nakon što je u Evropi potvrđeno više od 100 slučajeva ili se sumnjalo na njih.

U onome što je Njemačka opisala kao najveću epidemiju u Evropi ikada, slučajevi su prijavljeni u najmanje devet zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji.Španija je u petak prijavila 24 nova slučaja, uglavnom u regiji Madrida gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom infekcija.

Bolnica u Izraelu liječila je muškarca u svojim 30-im godinama koji pokazuje simptome u skladu s bolešću nakon što je nedavno stigao iz zapadne Evrope.

Prvi put otkrivena kod majmuna, bolest se obično širi bliskim kontaktom i rijetko se proširila izvan Afrike, tako da je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Međutim, naučnici ne očekuju da će izbijanje evoluirati u pandemiju poput covid-19, s obzirom da se virus ne širi tako lako kao korona, javlja Reuters.

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest koju karakteriziraju simptomi groznice, kao i karakteristični kvrgavi osip.

“Ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi”, saopštila je medicinska služba njemačkih oružanih snaga, koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision