Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Augusta. 2014. USK, Vijesti
Svim prvačićima u Unsko-sanskom kantonu uručeni školski rasporedi sa temom reciklaže otpada

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša već treću godinu za redom implementira projekat Integrisano upravljanje otpadom na području Unsko-sanskog kantona sa svrhom postizanje pune kontrole nad svim tokovima otpada: od nastajanja, selektiranja, sakupljanja, odvoza pa do konačnog deponovanja kako bi se smanjio rizik po okoliš i zdravlje ljudi, te osiguralo provođenje pravnog i institucionalnog okvira, što u konačnici treba rezultirati uspostavljenim Regionalnim centrom za upravljanje otpadom.

U okviru ovog projekta provodi se čitav niz pod-projekata čiji je cilj podizanje svijesti javnosti i uključivanje građana u proces upravljanja otpadom. Jedna od komponenti ovih projekata uvijek se odnosila na rad sa najmlađima, kao što je eko-kviz, ekološke predstave „Tvrle ekolog“, dječiji magazin „Super Tvrle spašava prirodu“, različite radionice na kojima su se izrađivali predmeti od recikliranih materijala, organizovanje performansa i mini takmičnja na temu upravljanja otpadom.

Ovaj put Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša je za sve prvačiće upisane u školsku 2014./2015. godinu obezbjedilo školske rasporede edukativnog karaktera sa temom pravilnog zbrinjavanja otpada, odnosno reciklaže. Rasporedi su dostavljeni prvačićima u svih 49 osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona.

Cilj nam je da prvačići na početku novog razdoblja svog života, na početku školovanja već razmišljaju o prirodi, svojoj okolini i šta je to šta oni mogu učiniti kako bi je zaštitili.

Početak obrazovanja i školovanja jedna je od prekretnica za koju želimo da bude i početak usvajaju pravilnih navika koje se odnose na zbrinjavanje otpada. U dosadašnjim projektima koje je Ministarstvo porvodilo djeca su bila naši najvjerniji i najbolji učenici, a nekada je bilo situacija kada smo mi odrasli imali priliku od njih učiti kako se odnosi prema prirodi. Također se nadamo da će i odrasli kada vide kako djeca svojim malim ručicama razdvajaju i pravilno odlažu otpad, biti motivisani da i oni slijede njihov primjer. Uz ovaj skromni poklon koji će prvačićima Unsko-sasnkog kantona biti mali podsjetnik kako se razdvaja otpad, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša svim prvačićima a i ostalim učenicima želi sretan i uspješan početak školske 2014./2015. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision