Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2022. Svijet
Švedski premijer traži podršku Turske za članstvo u NATO

Novi premijer Švedske obećao je u utorak, 8. novembra čvršći stav u borbi protiv kriminala i terorizma tokom posjete Turskoj, gdje će tražiti odobrenje predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana kandidaturi njegove zemlje za ulazak NATO.

„Mislim da će nova vlada imati još čvršći pristup (u odnosu na) NATO aplikaciju iz Švedske“, rekao je premijer Ulf Kristerson (Kristersson) novinarima u Ankari tokom posjete turskom parlamentu.

„Jedan od glavnih prioriteta ove vlade je borba protiv kriminala, borba protiv organizovanog kriminala i protiv veze između organizovanog kriminala i terorizma“, rekao.

Švedska i Finska su napustile svoju dugogodišnju politiku vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za članstvo u vojnom savezu nakon što su ruske snage pokrenule invaziju na Ukrajinu u februaru, plašeći se da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao da ih napadne.

Međutim, Turska, koja je pristupila NATO-u 1952. godine, odugovlačila je sa odobravanjem njihovih nastojanja, optužujući Švedsku — i u manjoj mjeri Finsku — da ignorišu bezbjednosne brige Ankare, podsjeća agencija Asošijejted pres (AP).

Erdoanova vlada vrši pritisak na dvije zemlje da se obračunaju sa pojedincima koje smatra teroristima, uključujući pristalice zabranjene Radničke partije Kurdistana i ljude za koje se sumnja da su organizovali neuspjeli državni udar u Turskoj 2016.

Turska je takođe pozvala na ukidanje embarga na oružje koji je uveden nakon njenog upada u severnu Siriju 2019. godine.

Švedska je prošlog mjeseca saopštila da će ukinuti embargo, što je korak za koji se smatra da ima za cilj da objezbedi odobrenje Ankare.

Kristerson bi trebalo da održi razgovore sa Erdoanom u kompleksu turske predsjedničke palate nakon zvanične ceremonije dočeka.

Uoči posjete, Kristerson je u ponedjeljak na Fejsbuku napisao da će „u Švedskoj učiniti znatno više kroz novo zakonodavstvo koje pruža potpuno nove mogućnosti da se zaustavi učešće u terorističkim organizacijama“.

Švedska bi takođe podržala NATO-ov fond za borbu protiv terorizma kako bi poboljšala sposobnost alijanse da se bori protiv terorizma, napisao je Kristerson.

Svih 30 zemalja članica NATO-a moraju zvanično ratifikovati pristupni protokol za Finsku i Švedsku da bi se pridružile alijansi. To tek treba da urade samo parlamenti Turske i Mađarske.

Prošle nedelje je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg otputovao u Tursku i pozvao tu zemlju da ostavi po strani svoje rezerve u vezi sa Finskom i Švedskom, insistirajući da su nordijski susedi učinili dovoljno da zadovolje zabrinutost Ankare.

Turski zvaničnici su rekli da će se dve zemlje pridružiti Alijansi tek nakon što se ispune zahtevi Ankare, dogovoreni u zajedničkom memorandunu.

Memorandum od 10 tačaka je predstavljen uoči samita NATO-a u junu nakon što je Turska nedeljama pretila da će staviti veto na zahtjeve Švedske i Finske, piše AP.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision