Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Susret Bevanda – Vučić uoči Samita – Kineski investitori nose 10 milijardi dolara

Treći sastanak lidera Kine i zemalja središnje i istočne Evrope (CEE), kojem će pod nazivom „Beogradski susret“ domaćini biti premijeri Srbije i Kine – Aleksandar Vučić i Li Keqiang, održava se danas i sutra u Beogradu. Osim domaćina, na summitu sudjeluje još 14 premijera zemalja sudionica, dok će hrvatsko izaslanstvo predvoditi prva potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić.

Kineski premijer je uoči summita za beogradsku Politiku izjavio da za suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe godišnji sastanak šefova vlada „predstavlja najveći pokretački motor i najpouzdaniju potporu“. U tom smislu najavio je kako je za potporu tvrtkama iz regije predviđena kreditna linija od 10 milijardi dolara, izrazivši očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Europe do kraja ove godine po prvi put premašiti 60 milijardi dolara.

Na summitu i pratećem Privrednom forumu sudjelovat će najmanje 5.000 članova gospodarskih i državnih izaslanstava Kine i 16 zemalja CEE, koji će razmatrati goruće teme iz područja poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture. Cilj sastanka u Beogradu je, kako je u najavi navela Vlada Srbije, da osigura nastavak zajedničkih napora za jačanje suradnje Kine i zemalja CEE, pokrenute prije tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi u travnju 2012. godine i Bukureštu u studenom 2013. godine.

Poseban naglasak stavljen je na unapređenje gospodarske suradnje, te će „Beogradski susret“ biti usmjeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima suradnje i ulaganja.

Glavni događaj, uz susrete premijerâ, je gospodarsko-trgovinski forum koji je podijeljen u tri tematska panela: infrastrukturni – o energetici, prometu i infrastrukturi; gospodarski – o industriji, informacijskim tehnologijama i poljoprivredi, te trgovinsko-turistički panel. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastali su se jutros u Palati Srbija uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu. Vučić je na početku sastanka poželio dobrodošlicu Bevandi i istakao dobre odnose Srbije i BiH.

Sastanku Vučića i Bevande prisustvovao je i ambasador BiH u Beogradu Ranko Škrbić, te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić i ministar privrede Željko Sertić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision