Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Suspenzija i smanjenje carinskih stopa šansa za spas bh. privrede

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s entitetskim privrednim komorama uputila je poziv privrednicima da dostave prijedloge dopuna Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za narednu godinu. Privrednici ovu incijativu pozdravljaju s obzirom na to da su visoke carinske stope postale smetnja razvoju, uvođenju novih tehnologija, ali i zapošljavanju. Na potezu su Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Savjet ministara.

Salih Lemeš jedan je od 300 bh. privrednika koji nekoliko godina vide benefite Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih repromaterijala.

“U momentu donošenja odluke još 2017. godine naš izvoz je iznosio tri miliona maraka, a u narednih šest godina povećao se na 67 miliona. U istom periodu zaposlili smo 50 novih radnika, a u novu opremu investirali oko 20 miliona maraka”, ističe Lemeš.

Inače, Zakon o carinskoj tarifi iz 1998. godine uz niz izmjena i dopuna u posljednjih 25 godina nije promijenjen. U međuvremenu uvođeni su i drugi porezi, pa su vremenom visoke carinske stope postale smetnja razvoju, uvođenju novih tehnologija, ali i zapošljavanju, kaže sagovornik i dodaje da je proširenje Odluke o suspenziji carinskih stopa jedni način opstanka bh. privrede.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision