Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Suljagić o izjavama Milanovića: Očigledno da se Hrvatska priključila negiranju genocida

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opet se obrušio na Majke Srebrenice navodeći da je to politička organizacija.

Podsjećamo, prvo su Majke Srebrenice pisale UN-u da hrvatski vojnici ne bi smjeli biti angažovani pri misiji EUFOR-a u BiH, jer je Hrvatska osuđena za agresiju u BiH, na što im je Milanović odgovorio da “one nemaju dvije vijuge u glavi”, a na šta su mu Majke poručile da je fašista.

“Ponašam se kao demokrat”

Danas je Milanović rekao kako se lider SDA Bakir Izetbegović hvalio da piše saopćenja Majkama Srebrenice.

– Ko je to pisao iz SDA je rekao dobru stvar. Ja sam fašist koji suspreže u sebi to 20 godina, a ponašam se kao demokrat. Ja sam odlazio u Srebrenicu. Borio sam se za prava svih manjina, pa i bošnjačke. I onda napišu da ja glumim demokrata, ali da sam fašista. Moje mjere i ponašanje su demokratski, ali kritičan prema svima – poručio je Milanović.

Direktor Memorijalnog centra ‘Srebrenica – Potočari“ Emir Suljagić kazao je za Hayat.ba da je više postalo bespredmetno komentirati izjave Milanovića.

“Bacanje prašine u oči narodu”

– Jedini nivo na kojem njegove izjave treba komentarisati jeste kao izjavu šefa države Republike Hrvatske. Ono što je ovdje najvažnije potcrtati jeste da, sve dok Milanović bez ikakvog odgovora u hrvatskoj javnosti ili bez ikakvog odgovora drugih hrvatskih institucija govori ovako o Srebrenici, onda nema sumnje da je to zvanični stav Republike Hrvatske i da se sada u negiranju genocida Srbiji pridružila Hrvatska – kazao je Suljagić.

Dodaje kako komentarisati karakter i ličnost Milanovića nije nešto naročito uputno.

– Ako se Andrej Plenković i hrvatski Sabor ne slažu sa stavovima Milanovića o Srebrenici i o karakteru zločina koje su srpske snage počinile tamo, onda je očigledno da prešutno odobravaju – rekao je Suljagić.

O navodima da bi na izjave Milanovića trebalo reagirati Tužilaštvo BiH kaže da je to bacanje prašine u oči narodu, jer institucije BiH ne mogu ništa predsjedniku Hrvatske koji ima imunitet.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision