Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Sudiji Branku Periću odbijen zahtjev za izuzeće u predmetu “Respiratori”

Sudija Suda BIH Branko Periću odbijen je zahtjev za izuzeće u predmetu “Respiratori” koji se vodi protiv federalnog premijera Fadila Novalića i drugi.

Ovo je za Klix.ba potvrdio sudija Perić kazavši da nastavlja postupati u predmetu, a da je odluka Suda BiH mač sa dvije oštrice.

“Nemaju šta utjecati na mene insinuacije. Razlog za zahtjev je bio tzv. standard objektivne pristrasnosti, šta javnost misli o mojoj nepristrasnosti. Vidim u obrazloženju da je sud zauzeo stanovnište da nema objektivnih dokaza o mojoj pristrasnosti zbog čega bi usvajanje zahtjeva potvrdilo insinuacije nekih neprofesionalnih medija o sumnji u moju nepristrasnost”, izjavio je.

Perić kaže kako je svjestan da bi uvođenje prakse izuzeća sudija zbog medijskog insinuiranja dovelo u opasnost normalno funkckionisanje sudova.

“To bi bio presedan koji bi važio za buduću praksu. Mislim da su to jaki argumenti. Također, osvrću se na činjenicu da moj glas nije odlučujući, što je također argument s jedne strane. Ali s druge strane to je mač s dvije oštrice jer može biti poruka medijima da mogu klevetati, vrijeđati sudije, prozivati autoritet sudija i povjerenje u vladavine prava što je opasnost koja ugrožava sistem državne vlasti, ali nema ko da to zaustavi.

Podsjetimo, Perić je zatražio izuzeće nakon što je 24. novembra objavio oslobađajuću presudu svim optuženima u predmetu “Dženan Memić”. Osim Perića, u sudskom vijeću u ovom predmetu bili su Nenad Šeleda i Izo Tankić. Međutim, Perić, kao nekoga ko je pročitao prvostepenu presudu, oštro je kritikovan od onih koji su nezadovoljni presudom, ali i određenih političara.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA), ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ), suspendovani direktor entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić optuženi su za nezakonitu kupovinu 100 respiratora kineskog proizvođača za 10 miliona KM.

Zašto se Perić odlučio na ovaj potez nije teško zaključiti te je očito želio izbjeći potencijalno novi pritisak javnosti u slučaju da presuda u predmetu “Respiratori” u cijelosti ili u određenom dijelu bude oslobađajuća.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision