Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2023. Svijet
Sudanske rivalske snage i dalje vode žestoke bitke širom zemlje, Khartoum ostao bez struje i vode

Obje sudanske sukobljene frakcije tvrde da su u ponedjeljak ostvarile dobitke na terenu dok je istovremeno nasilje prekinulo struju i vodu u glavnom gradu, a izaslanik UN-a u Sudanu rekao je da dvije strane nisu pokazale znake spremnosti na pregovore.

U borbama između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) poginulo je najmanje 185 ljudi, a povrijeđeno više od 1.800 od protekle subote, rekao je izaslanik UN-a Volker Perthes usred zračnih napada i borbi u Kartumu i ostatku Sudana.

Njihova smrtonosna borba za moć izbacila je iz kolosijeka prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od šireg sukoba.

Vođa sudanskih paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, razgovarao je telefonom s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o aktuelnoj situaciji.

“Imat ćemo još jedan poziv na nastavak dijaloga i rad na stvaranju svjetlije budućnosti za našu naciju”, rekao je Hemedti.

Strani mediji javljaju kako se dim nadvija nad glavnim gradom Sudana, a stanovnici su jutros prijavili jaku buku od zračnih napada, artiljerijske vatre i pucnjave koja je zatvorila bolnice u gradu nenaviknutom na nasilje.

Načelnik vojske general Abdel Fattah al-Burhan na čelu je vladajućeg vijeća uspostavljenog nakon puča 2021. godine i svrgavanja vođe veterana Omara Bashira 2019. tokom masovnih protesta. Lider RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, njegov je zamjenik.

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati rade na prijedlogu o prekidu vatre. Kairo daje najveću podršku sudanskim oružanim snagama, dok Hemedti gaji veze sa stranim silama, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision