Subota, 3. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Avgusta. 2019. Svijet
Sudanske frakcije postigle sporazum o prelaznoj vladi
Sudansko vojno vijeće i vodeća opoziciona koalicija postigli su sporazum koji je otvorio put ka novom periodu prelazne vlade, saopćio je u subotu posrednik Afričke unije.
Dokument, koji navodi ovlasti i odnose između dvije komponente prelazne vlade, uslijedio je nakon višesedmičnih pregovora uz posredovanje Afričke unije i susjedne Etiopije, u jeku sporadičnog nasilja u prijestonici Khartoumu i u drugim gradovima Sudana.

Sudan potresaju politička previranja otkako je vojska svrgnula veteranskog čelnika Omara al-Bashira u aprilu, kada su deseci demonstranata poginuli tokom uličnih protesta.

Nakon što je objavljena vijest o postizanju sporazuma, ljudi su pohrlili na ulicu Nil, najveću aveniju u Khartoumu, trubeći sirenama svojih automobila i slaveći sporazum.

– Mi smo pobijedili – uzvikivali su neki građani, dok su drugi pjevali nacionalnu himnu.

Vodeća opoziciona koalicija, Snage slobode i promjene (FFC), pozdravila je sporazum kao “prvi korak za kojim će uslijediti ostali” i obećala je “dovršiti putovanje ka slobodi, miru i pravdi” u Sudanu.

Posrednik AU Mohamed Hassan Lebatt izjavio je na konferenciji za novinare u ranim jutarnjim satima da su predstavnici obje strane  – civilnih prodemokratskih grupa i vojske, nastaviti razgovore tokom dana o tehničkim detaljima sporazuma.

Pravni i tehnički timovi još su potrebni kako bi se odredio vremenski okvir da objavljeni sporazum stupi na snagu i da prelazna vlada bude imenovana.

Kada prelazna vlada počne s radom, Sudan ulazi u trogodišnji prelazni period za koji se očekuje sa će dovesti do izbora.

Sudanska stabilnost od ključnog je značaja za nemirnu regiju koja se proteže od Roga Afrike do Libije i koja je razdirana sukobima i borbom za vlast.

Dvije ključne tačke sporenja bile su uloga Sudanske generalne obavještajne službe i Snaga za brzu podršku (RSF), najmoćnijoj sudanskoj oružanoj grupi.

Sudeći po nacrtu sporazuma u čiji je uvid došao Reuters, obavještajna služba će raportirati vladi i suverenom vijeću, tijelu koje će vladati zemljom tokom prelaznog perioda, dok će RSF potpasti pod komandu oružanih snaga.

Devet članova RSF smijenjeno je i uhapšeno u vezi s ubistvima demonstranata, među kojima je bilo četvero školske djece, u ovoj sedmici.

Strane su se prethodno usuglasile da će suvereno vijeće činiti 11 članova – pet oficira koje je izabralo vojno vijeće, pet civila izabranih od Snaga slobode i promjene, i još jednog civila oko koga su se dogovorile obje strane. Prvi čelnik vijeća doći će iz redova vojske.

Kada se suvereno vijeće oformi, aktuelno vladajuće tijelo, prelazno vojno vijeće pod čelništvom generala Abdel Fattaha al-Burhana i njegovog zamjenika, zapovjednika RSF-a generala Mohameda Hamdana Dagala, bit će raspušteno.

Prioritet za prelaznu vladu tokom prvih šest mjeseci na vlasti bit će rad na postizanju mira u vrijeme dok su brojne oružane grupe aktivne u južnim i zapadnim regijama zemlje, saopćio je u subotu Satea al-Hajj, pregovarač FFC-a.

Tri od tih oružanih grupa su članice FFC-a pod okriljem Revolucionarnog fronta.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision