Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Sud BiH će najkasnije do četvrtka odlučiti po žalbi SNSD-a na odluku o važećem listiću u izboru državnog delegata u NSRS

Sud Bosne i Hercegovine najkasnije će u četvrtak odlučivati po žalbi SNSD-a na odluku CIK-a da sporni listić za izbor delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine proglasi važećim.

Izbornu žalbu političkog subjekta – stranke SNSD Milorad Dodik rješavaće u skladu sa Zakonom u postupku rješavanja po izbornim žalbama, a najkasnije u roku od tri dana od dana zaprimanja izborne žalbe u Sudu BiH, kažu u ovoj pravosudnoj instituciji uz podatak da je žalba zaprimljena 12.12.dakle, jučer u ponedjeljak.

U SNSD i dalje tvrde da je CIK nevažeći listić poglasio važećim.

“Očekujemo da će Apelaciono vijeće Suda BiH potvrditi žalbu SNSD-a i poništiti odluku CIK-a. Zna se ko je dobio legitimitet da predstavlja Republiku Srpsku, a to je SNSD sa koalicionim partnerima”, kaže portparol SNSD radovan Kovačević.

Četiri liste SNSD-a i jedna SDS-a dobile su dovoljan broj glasova za izbor srpskih delegata u Dom naroda BiH, prema Komisiji za izbor i imenovanja NSRS.

No, nakon što je odluka Narodne skupštine dostavljena Centralnoj izbornoj komisiji BiH na ovjeru, stvari su dobile drugu dimenziju. CIK je listić na kojem je iksom označen subjekt PDP označio važećim, te je to bio razlog za žalbu Sudu BIH koju je uputio SNSD.

Ukoliko žalba stranke Milorada Dodika bude odbijena, nedostajući delegat u Klubu Srba u državnom Domu naroda biće biran žrijebanjem između SNSD-ovog i PDP-ovog kandidata.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision