Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2023. Zanimljivosti
Stvari koje ne smijete da radite na balkonu u Njemačkoj

Ljudi ljeti vole da provode vrijeme na balkonu. Na njemu možete da jedete, roštiljate ili sadite cvijeće.

Međutim, ako živite u Njemačkoj, zbog ovih aktivnosti mogli biste da imate problem sa susjedima. Njemački mediji objavili su pravila za korišćenje balkona, javlja magazin Fenix.

Roštiljanje
U načelu je dopušteno roštiljanje na balkonu. Međutim, ono može da bude zabranjeno ugovorom o najmu ili kućnim redom. U najgorem slučaju, svako ko se ne pridržava zabrane suočava se s mogućim raskidom ugovora o najmu. Roštiljanje je dozvoljeno do 22 sata.

Osim toga, u ugovoru o najmu često postoji klauzula koja zabranjuje korišćenje roštilja na drveni ugljen jer bi dim te vrste roštilja mogao da smeta vašim susjedima. Ako dim uđe u sobe vaših susjeda, osoba koja roštilja napravila je upravni prekršaj i može po zakonu da bude kažnjena.

Postavljanje tende
Ako želite da postavite tendu na balkon, a morate da bušite spoljni zid ili balkon iznad, trebalo bi da znate da radite konstrukcijsku promjenu. Takvi radovi su zabranjeni osim ako nisu dogovoreni sa stanodavcem.

Sušenje veša
Stanarima načelno nije zabranjeno da na balkonu ili u stanu suše „sitan veš“, odnosno majice, donji veš, čarape i sl. Međutim, kada sušite velike komade veša poput posteljine, trebalo bi da pogledate kućni red – za to mogu postojati posebna pravila.

Pušenje na balkonu
Pušenje na balkonu dopušteno je samo ako ne smeta susjedima. Ako se susjedi osjećaju ugroženi zbog dima, sudskom presudom pušenje može da se ograniči na određeno vrijeme. Osim toga, u ugovoru o najmu može da se odredi pojedinačna zabrana pušenja na balkonu.

Saksije za cvijeće
Ukoliko želite da ispunite san o maloj zelenoj oazi na balkonu, morate da se pridržavate nekoliko pravila: pobrinite se da su saksije s cvijećem dobro učvršćene i da ne mogu da padnu s balkona, čak ni kad je jak vjetar ili nevrijeme.

Takođe bi trebalo da izbjegavate biljke koje se pretjerano šire: biljke poput puzavice, na primjer, jer mogu da promijene izgled fasade na takav način da je to jednako strukturnoj promjeni, što nije dopušteno, prenosi Index.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision