Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. Svijet
Studija: Skoro sva svjetska populacija izložena globalnom zagrijavanju u periodu od juna do septembra

Gotovo sva svjetska populacija iskusila je više temperature od juna do augusta kao rezultat klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, prema recenziranom istraživačkom izvještaju, javlja Reuters.

Ljeto na sjevernoj hemisferi 2023. bilo je najtoplije od početka evidencije, sa produženim toplotnim talasima u Sjevernoj Americi i južnoj Evropi koji su uzrokovali katastrofalne požare i skokove u stopi smrtnosti. Juli je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen, dok su prosječne augustovske temperature također bile 1,5 Celzijusa više od predindustrijskih nivoa.

Studija Climate Central, istraživačke grupe sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, proučavala je temperature u 180 zemalja i 22 teritorije i otkrila da je 98% svjetske populacije bilo izloženo višim temperaturama koje su najmanje dvostruko vjerovatnije zbog zagađenja ugljičnim dioksidom.

„U posljednja tri mjeseca praktično niko na Zemlji nije izbjegao utjecaj globalnog zagrijavanja“, rekao je Andrew Pershing, potpredsjednik Climate Centrala za nauku.

„U svakoj zemlji koju smo mogli analizirati, uključujući južnu hemisferu, gdje je ovo najhladnije doba godine, vidjeli smo temperature koje bi bile teške, a u nekim slučajevima gotovo nemoguće, bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem“, rekao je.

Climate Central procjenjuje da li su toplinski događaji vjerovatniji kao rezultat klimatskih promjena upoređujući posmatrane temperature sa onima koje generiraju modeli koji uklanjaju utjecaj emisija stakleničkih plinova.

Rečeno je da je čak 6,2 milijarde ljudi iskusilo barem jedan dan prosječne temperature koje su bile najmanje pet puta vjerovatnije kao rezultat klimatskih promjena, što je maksimalna vrijednost u Climate Central Climate Shift Indexu.

Toplotni talasi u Sjevernoj Americi i južnoj Evropi bili bi nemogući bez klimatskih promjena, rekla je Friederike Otto, klimatski naučnik sa Instituta za klimatske promjene i okoliš Grantham.

„Razmatrali smo izolovane toplotne talase“, rekla je. „Nisu učinjeni pet puta vjerovatnijim. Učinjeni su beskonačno vjerovatnijim jer se ne bi dogodili bez klimatskih promjena“, dodaje.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision