Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Stručnjaci zabrinuti: Najava novog Ustava RS-a put ka razgradnji države

Pored toga što se zvaničnici Republike Srpske grčevito bore da otmu svaki prefiks državnog putem zakonskih rješenja koje bezupješno donose, gotovo isto pokušavaju donošenjem novog Ustava RS-a. Ta ideja stara je nekoliko godina. Cilj inicijatora je dovesti u pitanje suverentitet i integritet države Bosne i Hercegovine, a RS dugoročno predstaviti kao samostalno održivu tvorevinu. Stručnjaci upozoravaju: to bi značilo i otcjepljenje ovoga entiteta i formiranje zasebne države Republike Srpske, te dovelo do brojnih drugih problema kada je riječ o očuvanju mira i sigurnosti u našoj zemlji.

Nova fotelja – već viđena politika. Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da ovaj entitet ima snagu i da je formiran da bude zasebna država. Govorio je to glasno zveckajući referendumima i otcjepljenjem, a istina, nešto tiše prilikom ideje o novom Ustavu RS-a. Na njemu, kaže, godinama radi tim stručnjaka.

“Čitava jedna ozbiljna ekipa naših stručnjaka radi na tim pitanjima i mi ćemo odabrati atmosferu, trenutak i uslove kada ćemo izaći s novim ustavom u RS-u, a to će svakako, vjerujem, biti u ovom mandatu koji dolazi”, govorio je Dodik.

Ova izjava iz novembra prošle godine prošla je gotovo nečujno. Međutim, iako najave brojni građani, ali i vlast u Federaciji smatra medijskim marketingom, stručnjaci ih vide ozbiljnom prijetnjom za opstojnost države Bosne i Hercegovine.

“Suštinski, radi se o jednom smjeru kretanja u kojem bi entitetska skupština kroz donošenje novog Ustava dovela do situacije da bi, praktično, sve odluke visokog predstavnika bile poništene, da bi entitet RS za sebe uzeo sve ovlasti koje nisu eksplicitno navedene u Ustavu Bosne i Hercegovine”, ističe profesor sigurnosnih i mirovnih studija Sead Turčalo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision