Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Stranke Osmorke: Jednokratne Schmidtove odluke nećemo podržati

Jednokratne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta nećemo podržati, zaključak je sastanka Stranke za BiH i NES-a s proširenom Trojkom, održanog u Federalnom parlamentu. Uputili su poziv Ustavnoj komisiji da što prije zakaže sjednicu i ponudi potencijalno riješenje za formiranje Federalne vlade. Najavili su i konsultacije s pravnim timom visokog predstavnika Christiana Schmidta, tokom ove sedmice u OHR-u.

Nastavljeni su intenzivni pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH. Na stolu pred političkim akterima pitanje – kako do dogovora o imenovanju novog saziva Federalne vlade. Novi krug razgovora pokrenut je na inicijativu Stranke za BiH i NES-a, a u fokusu izmjena Ustava Fedeacije BiH. Sjednica Ustavne komisije i dalje nije zakazana, a iz Stranke za BiH ne kriju da je priželjkuju ove sedmice – koja bi mogla biti od krucijalnog značaja za rasplet komplikovane političke situacije na Federalnom nivou. Niz sastanaka Stranka za BiH i NES započeli su s koalicionim partnerima.

Osim izmjena Ustava Federacije BiH, u fokusu razgovora bile su i potencijalne odluke visokog predstavnika. Iako njegove poteze brojni smatraju jedinim rješenjem za izlaz iz pat-pozicije u kojoj se nalazi Federacija, proširena Trojka usaglašeno sa Strankom za BiH i NES-om uputila je jasnu poruku na adresu OHR-a.

“Nismo za privremena rješenja, mi smo za stalna riješenja, a s obzirom na neprevidivost gospodina Schmidta, mislim da ne postoji osoba koja može predvidjeti šta je njemu u glavi, šta i kada namjerava učiniti jer sve nas je neprijatno iznenadio u izbornoj noći”, istakao je Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Podsjećamo, ustavni rok za formiranje Vlade Federacije istekao je 6. aprila.

Federalni parlament i danas će biti adresa za razgovor ali sa drugim političkim akterima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision