Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Marta. 2024. Region
Štrajk u upravnim jedinicama u Sloveniji

Širom Slovenije i danas, drugu srijedu zaredom, odvija se štrajk u upravnim jedinicama i to u njih ukupno 54, od 58, a među zahtjevima štrajkača je i povećanje plaća za sedam platnih razreda.

U lokalnoj administraciji obavljat će se samo bitni poslovi, a mjesni uredi će biti zatvoreni. Sindikat traži povećanje plaća i povećanje broja zaposlenih. Vlada za sada nije pristala na njihove zahtjeve.

Naime, kako je saopćeno u srijedu se ponovno štrajkuje u 54 od 58 upravnih jedinica. Kao i prije sedam dana, kada su prvi put štrajkali, obavljat će se samo nužni poslovi.

Očekuje se da će se štrajk nastaviti svake srijede do postizanja odgovarajućeg sporazuma.

Zaposlenici upravnih jedinica štrajkaju zbog pogoršanja privredne situacije, koju prate i ogromni obim posla, objasnili su iz Sindikata državnih organa Slovenije prije današnjeg nastavka štrajka.

Istaknuli su da je broj upravnih predmeta u stalnom porastu, ali da broj zaposlenih ne ide u korak. Priučeni zaposlenici odlaze, a nove je sve teže pronaći. Kako su naveli, gotovo da nema kandidata sa srednjom stručnom spremom koji je spreman raditi za minimalac. Također nema fakultetski obrazovanih kandidata koji bi kao konzultanti radili za 80 do 100 eura neto više nego što država izdvaja nekvalificiranom radniku bez obrazovanja.

Među štrajkačkim zahtjevima su povećanje plaća svim službenicima upravne jedinice za sedam platnih razreda te izjednačavanje zvanja službenika upravnih jedinica sa zvanjima ministarstava.

Sindikat je predložio i naknadu koju bi zaposlenici primali do okončanja pregovora koji su inače u toku za cijeli javni sektor. Vladina strana na to za sada nije pristala.

Za Vladu prijedlog koji su iznijeli sindikatu nije prihvatljiv.

Ministar uprave Franc Props rekao je prošle sedmice, prve srijede štrajka, da ne poriču probleme koje imaju u upravnim jedinicama, te da su njihovom rješavanju pristupili vrlo odgovorno. Pritom je izrazio žaljenje zbog štrajka i ocijenio da su se, s obzirom na to koliko je aktivnosti već provedeno, stvari sigurno mogle riješiti na drugi način.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision