Ponedjeljak, 7. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Stotine EUFOR-ovih vojnika postrojeno u bazi kod Sarajeva: Sigurnost za BiH

U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva danas je održana svečanost povodom početka vojne vježbe “Brzi odgovor”, koja treba da demonstrira spremnost EUFOR-a da brzo pojača svoje vojne snage u našoj zemlji kao dokaz posvećenosti i očuvanju mira.

To je redovna godišnja vježba kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo i efikasno po potrebi pojača svoje vojno prisustvou BiH, koristeći dio rezervnih snaga u partnerskim zemljama.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak se tokom svečanog otvaranja vojne vježbe obratio vojnicima koji učestvuju u vježbi.

“EUFOR održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali ima sposobnost da brzo pojača svoje brojno stanje i snagu i reagira na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.Vježbama ‘Brzi odgovor’ provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezervnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcionira”, poručio je Trischak.

On se zahvalio i Oružanim snagama BiH i drugimnadležnim ministarstvima na saradnji sa EUFOR-om.

Svečanosti u bazi Butmir prisustvovali su predstavnici institucija na državnom niovu i ambasada, kao i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i KFOR-a postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog višenacionalnog bataljona u BiH, te će od 7. oktobra do 11. oktobra održati vojnu vježbu u cijeloj BiH.

EUFOR-ova operacija Althea u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Primarna uloga je podržati nastojanje BiH d aodrži sigurno i stabilno okruženje te pruži podršku sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision