Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Stogodišnjica Sarajevskog atentata

Na današnji dan navršava se 100 godina od 28. juna 1914, kada je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika, Franca Ferdinanda. Ovaj događaj poslužio je Austrougarskoj kao povod za Prvi svjetski rat.

Princip, Srbin iz Bosne, beogradski gimnazijalac, bio je član političko-revolucionarne omladinske organizacije “Mlada Bosna”, osnovane u Bosni desetak godina ranije.

Sa još nekoliko članova te organizacije na Vidovdan 1914. izvršio je atentat na prestolonaslednika u kojem je od posljedica slučajnog ranjavanja preminula i Ferdinadova supruga, Sofija Hotek.

Austrougarske vlasti optuživale su Kraljevinu Srbiju da stoji iza tog atentata, iako je on izvršen bez njenog znanja. Beč je tvrdio da je “Mladu Bosnu” kontrolisala tajna srpska organizacija “Crna ruka”, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, zatim da su atentatori obučavani u Srbiji gdje im je i nabavljeno oružje.

Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici predstavlja krunu bogatog programa koji fondacija “Sarajevo – srce Evrope” priredjuje povodom obeležavanja 100 godina od atentata u Sarajevu.

Danas će biti otvorena i izložba fotografija na otvorenom “Making Peace” koja će biti upriličena na Obali Maka Dizdara u centru Sarajeva, uz podršku Holandije, ambasade Švajcarske u BiH i grada Utrehta.

Na taj istorijski dan gradjanima Sarajeva i gostima biće predstavljena velika javna skulptura i izložbena platforma.

Unutrašnjost skulpture sadržavaće radove šest umjetnika iz BiH i šest umjetnika iz Austrije čime se slavi kulturna razmjena između umjetničke mreže i zajednice prilikom obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata.

Francuski filozof i pisac i počasni građanin Sarajeva, Bernar-Anri Levi već je doputovao u Sarajevo kako bi prisustvovao pretpremijeri predstave “Hotel Evropa” za koju je scenario on napisao, a koju je režirao režiser Dino Mustafić.

Predstava, koja govori o odnosu Evrope prema BiH, biće izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U Sarajevu će danas biti zvanično pokrenuto i potpisivanje peticije pod nazivom “Milion potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”, što je Levi inicirao.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer prisustvovaće danas u Sarajevu koncertu sjećanja bečke filharmonije.

Fišer će u Sarajevu boraviti na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i gradonačelnika Sarajeva Iva Komšića.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision