Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Stiže nam novi toplotni val, drugi u mjesec dana

Nije prošlo ni mjesec dana od prošlog toplotnog talasa, a živa u termometru ponovo ide preko 40 stepeni. Sve češći toplotni talasi u Evropi posljedica su klimatskih promjena. 

Temperature u dijelovima srednjeg i istočnog Mediterana uskoro će prema predviđanjima meteorologa premašiti granicu od 40 stepeni Celzijusa. Novi toplotni talas u Evropi, drugi u mjesec dana sasvim je neuobičajen, čak i u zemljama u kojim visoke temperature u ljetnim mjesecima nisu rijetkost.

RICARDO DEUS, klimatolog

“Ovo je nešto sa čime ćemo se suočiti u narednim godinama ili u narednim stoljećima. Projekcije klimatskih promjena otkrivaju još mračniji scenarij za posljednje decenije ovog stoljeća i stoga se moramo prilagoditi”.

Građani na zapadu Evrope teško podnose vrućine, posebno turisti kojih je u jeku sezone sve više u turističkim središtima.

M. J. ROBINSON, SAD

“Definitivno je toplije nego ikad kad smo došli u Pariz. Ipak nije strašno. Puno je toplije od bilo kojeg drugog mjesta na kojim smo bili u Evropi i to je za nas značajna promjena. Morali smo nabaviti drugačiju odjeću, jer ovo nismo očekivali. Klimatske promjene su nešto s čime se treba boriti.”

Glavni uzrok vala vrućine u Bosni i Hercegovini je su tropska zračna masa koja je bila stacionirana na sjeveru Afrike i pokrenula se prema jugoistoku i jugu Evrope, navodi meteorolog Zoran Zadro. Na sreću u narednim danima previđa pad temperatura.

ZORAN ZADRO, meteorolog

“Stiže osvježenje s nedjelje na ponedjeljak, osvježenje za nekih 3 do 5 stupnjeva, a dojam svježeg vremena pojačavat će sjeverositočni vjetar i bura, tako da barem do srijede – ne toliko vruće, a onda od srijede slijedi novi val vrućine”.

Lagana hrana koja nije masna i pržena, te unos većih količina tečnosti, po mogućnosti da se ne radi o alkoholnim i gaziranim pićima, način su kako izbjeći dehidraciju. Ljekari savjetuju i boravak u prozračenim prostorijama.

JUNUZ AJDINOVIĆ, liječnik

“Izbjegavati izlazak na otvoreni prostor u periodima kada su visoke temperature. Od 10 do 17 sati. Adekvatno oblačenje, nošenje naočara, kapa i šešira”.

Zdravstveni problemi građana nisu jedini izazvani toplotnim valom. Šumski požari u sušnim dijelovima Portugala, Španije, Francuske i Hrvatske, gutaju domove i ugrožavaju stoku jer se veliki dio Evrope “prži” na temperaturama većim od 40 stepeni Celzijusa. Česti su posljednjih dana i u Hercegovini, a posljednji veliki na području Čapljine, vatrogasci su uspjeli ugasiti.
 Preuzeto sa portala:bhrt.ba

https://www.bhrt.ba/sti%C5%BEe-nam-novi-toplotni-val-drugi-u-mjesec-dana

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision