Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Stijena u obliku ribe koja izranja iz pijeska: Fotograf zabilježio neočekivan prizor u pustinji

Fotograf Khaled Al Enazi snimajući pustinju u Saudijskoj Arabiji zabilježio je nešto neočekivano – stijena koju je snimio izgledom nevjerovatno podsjeća na ribu koja “izranja iz pijeska”.

Na vrućini saudijske pustinje, ovi prizori bi se mogli poistovjetiti s fatamorganom, ali fotografje Khaleda Al Enazija dokazuju da je zaista uočio džinovsku stijenu u obliku ribe koja izranja iz peska.

Al Enazi je snimio prizote neobične formacije pomoću drona dok je snimao arheološko blago okruga Al-Ula u Saudijskoj Arabiji — područja poznatog po drevnim građevinama .

“Dok sam dokumentirao to područje, ispred mene se pojavio pogled na formaciju, čiji je oblik podsjetio na ribu u srcu pustinje”, rekao je za CNN.

Al Enazi kaže da vjerovatno nije prva osoba koja je naišla na formaciju stijena, ali vjeruje da je njegova zračna perspektiva značila da je bio prvi koji je primijetio njen neobičan oblik.

“Oko fotografa vidi ono što ljudi ne vide”, rekao je. Fotograf je stijenu prikladno nazvao Desert Fish (eng. pustinjska riba).

Na snimku dronom koji je Al Enazi snimio u junu ove godine, formacija stijena podsjeća na vodeno stvorenje koje pliva kroz zlatni pijesak, a njegove strukture nalik na leđne peraje također sugeriraju da bi to mogla biti ajkula koja izlazi iz dubina kako bi uhodila svoj plijen.

Otkako su njegove fotografije podijeljene, Al Enazi je morao razočarati maštovite korisnike društvenih mreža koji su tvrdili da su stijene zapravo ostaci džinovske morske zvijeri.

“Neki su spomenuli da je to prava riba koja je fosilizirana prije više miliona godina, ali to nije slučaj”, rekao je, “To je pješčenjak nastao pod utjecajem mnogih faktora.”

Fotograf trenutno radi na stvaranju vlastitog YouTube kanala posvećenog dokumentovanju regije Al-Ula i njenog fascinantnog pejzaža.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision