Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Jula. 2023. Svijet
Stigla zamjena za Wagnerovce: Rusija rasporedila više od 180.000 novih vojnika u Ukrajini

Rusija je rasporedila više od 180.000 novih vojnika na dva glavna istočna fronta, rekao je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupacije ukrajinskih oružanih snaga.

“Više od 180.000 pripadnika ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne grupe snaga, na Limansko-Kupjanskom frontu. Ovaj front je duži, zbog čega neprijatelj tamo i koncentriše svoje snage”, rekao je Čerevatij u u intervjuu ukrajinskim medijima u ponedjeljak, dodajući da se trenutno nalazi “više od 120.000 neprijateljskih vojnika” na pravcu Liman-Kupjansk.

On je rekao da novo raspoređivanje vojske uključuje “vazdušno-jurišne i mehanizovane jedinice, jedinice rezervnog sastava Barske borbene vojske, teritorijalne snage i nove jurišne čete ‘Oluja Z'”, za koje je rekao da su regrutovale i osobe sa kriminalnim dosijeima. Čerevatij je ovo nazvao “prilično moćnom grupom”.

Gradovi Liman i Kupjansk udaljeni su oko 100 kilometara, sjeverno od Bahmuta na istočnom frontu Ukrajine. Čerevatij je rekao da se na frontu Bahmut nalazi oko 50.000 ruskih vojnika.

U međuvremenu, Hanna Maliar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine, prijavila je česte sukobe u blizini Bahmuta.

“Situacija se veoma brzo mijenja. Kontrola nad istim pozicijama može se izgubiti i povratiti dva puta tokom dana”, rekla je Maliar u postu na Telegramu.

General Oleksandr Sirski dodao je da se Rusi “očajnički drže položaja i uporišta koje su nekada zauzimali Wagnerovci”, što se odnosi na plaćeničke snage koje su vodile rusku ofanzivu oko Bahmuta.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision