Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 27° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Stevandić zakazao Kolegij NSRS-a: Odredit će termin sjednice na kojoj će raspravljati o izbornom zakonu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić u 10 sati je zakazao sjednicu Kolegija skupštine na kojem će se utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 11. posebne sjednice NSRS-a.

Odluka dolazi samo dan nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona što je izazvalo i brojne reakcije političkih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Očekuje se kako će upravo na posebnoj sjednici NSRS-a zvaničnici raspravljati o Schmidtovoj odluci kao i o najavama o usvajanju entitetskog izbornog zakona.

Upravo je u utorak uoči Schmidtove odluke u javnosti objavljena i radna verzija izbornog zakona RS-a.

Radna verzija izbornog zakona uređuje i imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštitu izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Sjedište Republičke izborne komisije je u Banjaluci, ova komisija ima pečat u skladu sa zakonom, ima internet stranicu na kojoj se objavljuju svi izborni propisi, kao i sve druge odluke od značaja za izborni proces, i to u roku od 24 časa od donošenja odluke, piše u radnoj verziji izbornog zakona RS-a.

Birački spisak i izvod iz biračkog spiska su javni, dostupni na internet stranici Republičke izborne komisije i centru za birački spisak u gradu, odnosno opštini.

Prema radnoj verziji zakona, sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srpske, grada i opštine zavisno od toga za koji nivo vlasti se sprovode izbori.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision