Monday, 14. June 2021.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Aprila. 2021. Region
State Department: Postoji opasnost od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu

Postoji opasnost da neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu, navodi se u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Kaže kako stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda te da Washington podržava zemlje regiona na putu do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, navodi se u saopćenju.

Price se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova te kazao da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet.

Price navodi i da SAD sarađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi, uključujući i Izborni zakon, koje će joj omogućiti da se razvija i osigura status kandidata za članstvo u EU.

“Ured visokog predstavnika, uspostavljen prije 25 godina u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazumoma, znatno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision