Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Oktobra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
STANJE U CAZINU ALARMANTNO – POPLAVE U BIHAĆU, BUŽIMU, V. KLADUŠI, KLJUČU, S. MOSTU

Kiša koja pada neprekidno već tri dana na području Unsko-sanskog kantona izazvala je nove probleme i poplave u općinama Bužim, Velika Kladuša, Cazin, Ključ i Bihać. Mještani se zbog oborinskih voda i nepročišćenih odvodnih kanala bore sa bujicom, a ukoliko kiša nastavi padati dodatne probleme mogle bi stvoriti i rijeke čiji je vodostaj u porastu.

CAZIN – Obilna kiša,koja nikako ne prestaje padati u posljednja tri dana, dovela je do velikih problema na području naše općine. Nivo vode stalno raste, broj poplavljenih objekata je sve veći, a pojavljuje se i sve više opasnih klizišta. Jedinice Civilne i Vatrogasne zaštite su raspoređene na najugroženija područja, na kojima je saobraćaj potpuno obustavljen, kao što je to na glavnoj saobraćajnici kroz naselje Samardžići i Pjanići. Mještani Tržca se pripremaju za novi vodeni val pripremajući vreće sa pijeskom. Ugroženi su i oni i njihove porodične kuće, te drugi objekti. Iz službe Civilne zaštite je potvrđeno da su poplavljeni mostovi na Razvoju u Ćoralićima te most u Begovim Kafanama. Poplave su zabilježene i u Kapićima, gdje je nivo vode na mostu dostigao kritičan nivo, te, ako se nastavi, ubrzo bi moglo doći do prelijevanja vode i zastoja u saobraćaju.

Ista situacija je u Ćoralićima i Begovim Kafanama, gdje je voda blizu nivoa da dođe do izlijevanja preko saobraćajnica. Saobraćajnica u naselju Samardžići je poplavljena na dužini od 100 metara, saobraćaj je otežan, a nivo vode sve više raste. U Tržačkim Raštelima stanje je najkritičnije jer je došlo do izlijevanja vode na glavnu saobraćajnicu pa je saobraćaj ovim dijelom puta obustavljen. Ima i poplavljenih kuća; mještani spašavaju imovinu kako znaju i umiju.

BIHAĆ, 24. oktobra – Bez kabanica i dobre obuće danas se nije moglo proći kroz bihaćko naselje Mujadžići i okolna mjesta u MZ Čavkići. U posljednjih mjesec dana poplave su u više navrata poharale ovo područje. Potoci vode slijevaju se niz ceste u dvorišta mnogih domaćinstva. Procjenjuje se da je oko više desetina kuća poplavljeno kao i okolne njive. Za mještane nikad gora godina. Slažu se da se na ovogodišnje učestale padavine nije moglo uticati, ali trebalo se voditi računa o odvodnji oborinskih voda. I to,naročito, prilikom gradnje glavne ceste prema Srbljanskom platou. Ugrožena naselja, naime, nalaze se u blizini nedovršenog magistralnog puta Bihać-Bosanska Krupa. Postojeći odvodni kanali nastoje se proširiti i dodatno očistiti no i ovdje se javljaju problemi. Pojedini vlasnici zemljišta zabranjuju prelazak preko svojih parcela i izvodjenje potrebnih gradjevinskih radova. U bihaćkoj općini problemi sa plavljenjem evidentni i u drugim naseljima. U Općini Bihać tvrde da se čini sve kako voda ne bi ugrozila kuće i glavne saobraćajnice.

BOSANSKA KRUPA, 24. oktobra – Kiša koja već treći dan neprekidno pada na području općine Bosanska Krupa prouzročila je velike probleme stanovništvu koje se nalazi uz manje vodotokove. Za samo nekoliko jutarnjih sati ovog petka riječica Baštra narasla je za gotovo dva metra i poplavila više stotina dunuma obradivog zemljišta zasijanog kukuruzom i drugim žitaricama, a ugrožena je i putna komunikacija Bosanska Krupa – Bužim koja je od 10 sati u prekidu i saobraćaj se usmjerava na alternativne putne pravce.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision