Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2016. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Štajnmajer: Ne dijelim stav Aselborna – Aselborn: Mađarsku isključiti iz EU!

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se ne slaže sa stavom svog kolege iz Luksemburga Žana Aselborna da bi Mađarsku trebalo isključiti iz EU zbog oštre politike protiv migranata. “To nije stav dogovoren u Evropi. Mogu da razumijem da, kada se radi o Mađarskoj, neko u Evropi postaje nestrpljiv… Međutim, nije moj lični pristup da nekoj članici EU pokazujem vrata”, rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare u glavnom gradu Letonije, Rigi, gdje boravi u posjeti. Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn rekao je da bi Mađarsku trebalo privremeno ili čak trajno izbaciti iz Evropske unije zbog njenog stava o izbjeglicama i drugim pitanjima. EU ne može tolerisati kršenje svojih temeljnih vrijednosti, rekao je Aselborn za njemački dnevnik “Velt” samo nekoliko dana prije sastanka 27 lidera EU u Bratislavi na kome će se razgovarati o budućnosti Unije.

“Svako ko poput Mađarske diže ograde protiv izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja ili krši slobodu štampe i nezavisnost pravosuđa teba da bude privremeno, ili ako je potrebno zauvijek, isključen iz EU”, rekao je on. Aselborn smatra da je to jedini način da se “sačuvaju kohezija i vrijednosti EU”, prenosi AP. Mađarska će 2. oktobra održati refrendum o odbacivanju bilo kakvog budućeg plana EU o preseljenju migranata u okviru zemalja članica. Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je juče oštro kritikovao migrantsku politiku EU, navodeći da to što je ta zemlja podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj da bi zaustavila migrante predstavlja dokaz “nesposobnosti Brisela”. “Evropa mora da se probudi , kriza se neće riješiti sama od sebe”, rekao je Orban, navodeći da su neophodne alternative – smislene debate i ujedinjena Evrope, prenosi MTI.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn zauzeo se danas da Mađarska bude suspendirana ili čak isključena iz EU zbog “masovnog kršenja” fundamentalnih vrijednosti EU. Aselborn je u intervjuu za list “Velt” dodao da je Mađarska blizu da izda naredbu da se na izbjeglice puca, komentirajući način na koji Budimpešta tretira izbjeglice, nezavisnost i slobodu medija. “EU ne može da tolerira tako neodgovarajuće ponašanje,” rekao je on, dodajući da svaka zemlja koja krši osnovne vrijednost treba da bude isključena iz EU privremeno, a ako je neophodno i zauvijek. On je rekao da je to jedini način da budu zaštićene kohezija i vrijednosti EU. Aselborn se požalio da ograda na mađarskoj granici postaje sve veća, duža i opasnija, prenio je BBC. U Mađarskoj se 2. oktobra održava referendum na kojem će se odlučivati o kvoti EU za prihvatanje izbjeglica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision