Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Oktobra. 2014. USK, Vijesti
STABANDŽA: NASTAVA PREKINUTA, RODITELJI NAJAVLJUJU PROTEST

VELIKA KLADUŠA, 22. oktobra – Roditelji učenika u Stabandži po ko zna koji put dižu svoj glas kako bi nakon mnogo godina njihova djeca imala iste uslove za školovanje kao i sva ostala u kantonu. Nakon borbe da dobiju sredstva da naprave ili saniraju školu za oko 50 učenika, trenutno se bore sa ‘papirologijom’. Nakon mekteba, nastavu su sve do danas pohađali u privatnom objektu, a kako su na ime direktora OŠ Crvarevac Eniza Ćatića i škole pristigle kazne u ukupnom iznosu 6.500 KM i vlasnik prodavnice u strahu da ne dobije kaznu ne može više dati djeci da tu pohađaju nastavu. Roditelji više ne znaju šta da rade, nastava je prekinuta a oni najavljuju proteste.

„Podržali smo direktora, on nije rušio školu nego je samo renovirao unutra, mi ćemo ići na proteste ako se ništa ne riješi“, kaže Hata Hašić.

„Privremeno su išli u mekteb, danas je vlasnik prodavnice zabranio valjda u strahu da i on ne dobije kaznu, načelnik nudi autobus da idu u Crvarevac, a ne možemoto prihvatiti jer ima djece od šeste godine, mi ne tražimo novac, nego samo rješenje da možemo nastaviti gradnju“, kaže Mirzet Bečić.

Nakon što je općinska inspekcija obustavila radove, na ime direktora OŠ Crvarevac dolazi kazna u iznosu od 1.500 KM, danas i na adresu u škole u iznosu od 5.000 KM. A direktor je prethodno tražio objašnjenje iz Općine gdje su sredstva za školu koja su prikupljena na nedavno održanom humanitarnom koncertu. Predsjednik građevinskog odbora Ismet Abdić zajedno sa predsjednikom MZ Zborište sastao se sa načelnikom Edinom Behrićem i kaže nije mu jasno zašto se priča odjednom okrenula u negativnom smjeru kad je i on obećao da će se što prije riješiti problem.

„Sve je išlo legalnim putem zahtjevima za rekonstrukciju škole, poslije toga dva sastanka sa načelnikom, prisustvovao i predsjednik MZ i direktor škole konkretno dogovoreno kako u što kraćem roku omogućiti djeci da u normalnim uslovima pohađaju nastavu, načelnik obećao da mogu krenuti s radovima jer su imali operativna sredstva i da će im izdati svu papirologiju, međutim nakon toga je obustavljena gradnja poslana inspekcija dok ne bude navodno papirologija gotova“, kaže Abdić. Načelnik Behrić na upit RTV USk da objasni zbog čega je došlo do prekida gradnje poslao nam je saopćenje za javnost na tri stranice u kojem između ostalog objašnjava da objekt škole s obzirom da je izgrađen 1914. godine spada u dobra graditeljskog i kulturnog naslijeđa BiH, a elaborat za sanaciju škole je rađen u saradnji sa Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Behrić napominje da su nakon što je škola zatvorena mještanima obećali premijer Hamdija Lipovača i ministar Dario Jurić da će se graditi novi objekt. Direktor škole mijenjao je zahtjeve tri puta, tražeći izgradnju nove, pa sanaciju stare, pa opet gradnju nove škole. Kako je stara škola ‘zapečaćena’, direktor Ćatić je samovoljno počeo sa građevinskim radovima, tvrdi načelnik Behrić i sada sve što je ranije učinjeno u postupku dobivanja odobrenja je nulirano, te se treba provesti novi postupak legalizacije ukoliko to bude moguće i odobreno od strane Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Behrić dalje navodi kako je na jučer održanom sastanku ponuđeno da se djeci osigura prijevoz do centralne škole u Crvarevcu, a ostalo je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja USK. Iako prijevoz preko pet km treba finansirati Ministarstvo, ponudili smo da ovo preuzmemo na sebe, stoji u saopćenju. Također, kako kaže Behrić, ograđuje se od manipulacija donatorskim koncertom i napominje da je prihod usmjeren za sanaciju škole isključivo na njegovu inicijativu, te da će biti uplaćen na namjenski račun MZ Zborište.

Kako je već poznato iz izjava roditelja ne pristaju da mališane šalju autobusom u Crvarevac, te će kako je najavljeno u narednim danima potražiti odgovore i boriti se za prava svoje djece javno pred zgradom Općine Velika Kladuša.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision