Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Region
Šta su to potpisali Meloni i Rama: Detalji do sada neviđenog sporazuma o migracijama unutar EU

Premijer Albanije Edi Rama i premijerka Italije Giorgia Meloni prije dva dana potpisali su sporazum koji su mnogi ocijenili historijskim, a koji se odnosi na uspostavu migrantskih centara u Albaniji kojima bi rukovodila Italija.

Nakon potpisivanja sporazuma, Rama i Meloni su izjavili kako je sporazum historijski kako za dvije države, tako i za cijelu Evropsku uniju s obzirom na to da je ovo prva ovakva vrsta sporazuma na prostoru Evrope.

“Sporazum se sastoji u tome da će Albanija dati Italiji mogućnost korištenja nekih područja albanske teritorije u kojima će Italija moći, o svom trošku i pod svojom jurisdikcijom, da stvori dvije strukture u kojima može uspostaviti centre za upravljanje ilegalnim migracijama”, navodi se.

Nakon potpisivanja, italijanski mediji bavili su se i detaljima cijelog sporazuma te su naveli šta su zapravo Meloni i Rama potpisali i kako bi se sporazum trebao implementirati 2024. godine.

“Ugovor o pritvorskom centru za tražioce azila trajat će pet godina, a moguće je da će se produžiti na još pet. Napuštena baza u Gjaderu bit će ustupljena Italiji besplatno, a Italija će je u potpunosti opremiti. Međutim, neminovno će postojati troškovi koje treba da plate Albanci pa se stoga očekuje paušalna nadoknada od 16,5 miliona eura godišnje”, navodi se.

Također, Italija će snositi odgovornost i za zdravstveni segment kampa.

“Primjera radi, ako ambulanta nije dovoljna, Italija će snositi sve troškove. Isto tako, Italija će snositi 100 posto troškova za nabavku medicinske opreme i lijekova, uključujući vakcine i ostale usluge”, pojašnjava se.

Kada je riječ o jurisdikciji, zvanični Rim garantovao je Briselu da će ona ostati u potpunosti italijanska.

“S tim u vezi, Albanija se zalaže za podsticanje ulaska advokata i međunarodnih organizacija, ali se istovremeno već očekuje da će Italija moći da plati sudske troškove albanskih advokata koji će pratiti žalbe”, ističe se.

Objašnjeno je i kako će izgledati ulazak migranata u Albaniju.

“Ulazak migranata u Albaniju odvijat će se isključivo brodovima Italije koji će pristajati u luci. S obzirom da će albanska policija nadgledati okolinu baze, za njih će biti potrebni novi smještajni kapaciteti. Očigledno, Italija će platiti i ovo”, piše La Stampa.

S druge strane, italijanska policija garantovat će red, mir i sigurnost unutar pritvorskog centra za migrante.

“Policija će sprečavati njihov neovlašteni izlazak na teritoriju Republike Albanije. U slučaju bijega, albanske vlasti će ih vratiti nazad”, zaključuje se.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision