Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta su još poručili iz Ambasade SAD-a?

Kažu da Čavara, koji je od juna 2022. godine na američkoj listi sankcioniranih osoba, ukazuje na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, “ali kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti?”, pitaju iz Ambasade.
“Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?”, poručuju Čavari čije je poteze američka vlada ocijenila kao o destabilizirajuće aktivnosti i direktno ili indirektno učešće u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.
Ocijenili su da je ton pisma koje je Čavara uputio visokom predstavniku u BiH Christianu Schdmidu arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano.
“Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje Hrvatske demokratske zajednice u BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH”, stoji u saopćenju Ambasade.
Ukazuju da su BiH potrebne funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou za napredak ka euro-atlantskim integracijama.
“Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i ostalih”, piše u saopćenju.
Umjesto toga, navode, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njihovo potpuno urušavanje.
“Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH. Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju”, navodi se u saopćenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision