Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta status kandidata mijenja za BiH i šta nam donosi?- Ima se pravo slaviti, dva dana su dovoljna

Šta status kandidata mijenja za BiH i šta nam donosi? Očekivanja su velika, a obaveze još veće. Izjavio je  Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

Euforija je opravdana, kaže Plakalo. Od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ovo je jedan od najvažnijih iskoraka nakon 2016. i predavanja aplikacije, smatra on: Ima se pravo biti optimist, ima se pravo malo proslaviti. Međutim, to je i obaveza – mnogo je reformi, prioriteta, startegija… Cijeli sistem se mora mijenjati – dva dana slavlja su dovoljna, od ponedjeljka moramo odgovorno pristupiti implementaciji onoga što čeka BiH naredni period”.

Geopolitičke promjene su jedini razlog dobijanja kandidatskog statusa – BiH nije ništa ispunila što je bilo pred njom, ističe Plakalo.

Što se tiče evropskog novca, neće biti novih fondova – ali otvaraju se nove mogućnosti, navodi Plakalo: “Veliki iznosi će ići za izradu nacionalnih strategija – ali problem je što se u Mehanizmu koordinacije osporava činjenica postojanja državne ili nacionalne strategije”.

Plakalo je dodao kako je, zapravo, Mehanizam koordinacije neefikasan zbog političke opstrukcije i da Evropska komisija zahtijeva od nas ‘jedan glas’: “Nije postignut politički dogovor koja će institucija vršiti nadzor sredstava iz EU-a. To bi trebalo biti Ministarstvo finansija, kao i u zemljama regiona. To će nastaviti vršiiti EU do ne dođe do koncenzusa kod nas ko će to raditi”.

Do prijema u Evropsku uniju će trebati dosta vremena. Ispunjavanje 14 prioriteta je prelazak iz dejtonske BiH u briselsku BiH – i to će potrajati 7-8 godina, a nakon toga ide otvaranje poglavlja, kazao je na kraju Plakalo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision