Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta sa peletom i blavanima ?

Nakon produženja zabrane izvoza oblovine i peleta do 31. januara naredne godine postoje i viđenja da bi zabranu, posebno oblovine,trebalo i produžiti kako bismo zaštitili domaće proizvođače koji finalizuju drvo.Zemlja koja izvozi cijepano drvo, a ne finalni proizvod ima ogroman problem jer time uskraćuje sirovinu za drvnu industriju.

Odluku Savjeta ministara BiH o zabrani izvoza oblovine treba produžiti kako bismo mogli da sagledamo efekte zabrane, te da bi organizovali unutrašnje tržište i prije svega obezbjedili kvalitnu sirovinu industriji namještaja, kažu nam u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

U nedostatku otpada iz pilana i drugih sektora drvoprerađivačke industrije, a zbog velike potražnje za peletom čitavi trupci sijeku se i melju u manje komade i od njih se pravi pelet, što za sobom ostavlja nepopravljivu štetu.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH se nadaju da će i entitetske vlade zajedno sa javnim preduzećima koja gazduju šumama sagledati ovu problematiku i u budućem vremenu obezbjediti da se primarno zadovoljavaju potrebe za kvalitetnim trupcima za domaću industriju.Smatraju da se tržišni viškovi ovakvih proizvoda kad se zadovolje domaće potrebe daju u prodaju, pa i na trećim tržištima uz odgovarajuće fiskalne prihode koje bi država mogla po tom osnovu kroz razne takse da naplati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision