Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Šta nakon potvrđivanja optužnice protiv Dodika?

Ni 24 sata nakon što je potvrđena optužnica protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti Službenog glasnika tog bh. entiteta, Miloša Lukića, ne zna se njen sadržaj.
Optužnica je potvrđena nakon dorade, a u njoj se Dodik i Lukić terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

Iz Suda BiH su kazali da nakon što je optužnica potvrđena, obojica mogu uložiti prigovor. Rok za to je 15 dana.Nakon toga se izjašnjavaju o krivici.Iz Tužilaštva BiH je rečeno da će dopunjena optužnica biti objavljena u naredna dva dana. U međuvremenu, Dodik je juće najavio da će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine.Dodik i Lukić su prve osobe protiv kojih je podignuta optužnica za neizvršavanje odluka visokog predstavnika, po izmjenama Krivičnog zakonika BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH, 1. jula.

Optužnica protiv Dodika i Lukića je podignuta 11. avgusta, te poslata Sudu BiH na potvrđivanje.
Vraćena je državnom Tužilaštvu 18. avgusta na uređenje i dopunu, koje je 24. avgusta Sudu poslalo dopunjenu optužnicu, koja je konačno potvrđena 11. septembra.Izmjene Krivičnog zakonika BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit visoki predstavnik u BiH, 1. jula propisuju da bilo koje službeno lice koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision