Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Šta donosi novi Zakon: Federalni USKOK će progoniti kriminalce u svim kantonima!

Posebno odjeljenje Tužilaštva FBiH za organizirani kriminal i korupciju koje će biti osnovano u Federaciji BiH imat će nadležnost u cijelom entitetu, a po njegovom nalogu će djelovati sve policijske snage u FBiH, ali i druge insitucije za provođenje zakona, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas set antikorupcionih zakona i izmjena postojećih zakona, a na prijedlog vlade premijera Nermina Nikšića.

Očekuje se usvajanje ovih zakona i u Domu naroda FBiH, nakon čega će početi polugodišnje pripreme za implementiranje seta zakona, koje uključuje i osnivanje posebnog odjela pri Vrhovnom sudu FBiH za organizirani kriminal i korupciju.

Jedna od najvažnijih odredbi, kako je rečeno agenciji Patria iz izvora u Vladi FBiH, jeste upravo nadležnost tog posebnog odjela na cijeloj teritoriji Federacije.

– Sve policije i institucije, a ima ih mnogo će, u slučaju potrebe u nekoj istrazi o kriminalu, tužilac moći angažirati, uključujući i primjerice poreznu upravu ili neku drugu instituciju, bilo federalnu bilo kantonalnu. Na neki način ovo je uvod u reforme ka funkcionalnijoj Federaciji, barem kada je u pitanju borba protiv korupcije – navodi izvor Patrie.

Uspostavljanje tzv. federalnog USKOK-a, po uzoru na sličnu insitutciju u Hrvatskoj, a koja se proslavila procesuiranjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera zbog korupcije, bit će provedeno u bliskoj saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH. Zapravo, VSTV će imenovati tužioce i sudije u taj odjel, koji će biti posvećen borbi protiv kriminala i korupcije.

– Upravo je VSTV tražio da rok za pripremu primjene ovog seta zakona bude pola godine, a vjerovatno sa namjerom da se adekvatno izvrši izbor kadrova za te važne pozicije – navodi naš izvor.

Kako saznajemo, zavisno od raspoloživih resursa, bit će angažirano najmanje pet tužilaca i sudija u posebnom odjelu. Istovremeno, usvojeni su i zakon o osnivanju oduzimanju nezakonito stečene imovine. U njima je, kako saznajemo, predviđena i mogućnost da se imovina stečena kriminalnom oduzme ne samo od osuđenika nego i od njegovih bližih rođaka i supružnika kada se dokaže da je stečena na nelegalan način, prenosi NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision