Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta će značiti nove mjere NATO-a koje je za BiH najavio Stoltenberg?

Posebne mjere NATO-a, koje je za Bosnu i Hercegovinu nedavno najavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, neće odudarati od postojećih Sporazuma o saradnji, ali bi mogli značiti dodatno približavanje zemlje ovom savezu. U najkraćem, analitičari tako tumače pismo upućeno kao odgovor ministru spoljnih poslova Biseri Turković.

Politički odnosi u zemlji, međutim, ne ukazuju na skoro okončanje ovog procesa.Poseban tretman saradnje NATO je za Bosnu i Hercegovinu odredio na posljednjem samitu u Madridu, svrstavajući je odmah iza Finske i Švedske koje su na ulaznim vratima. Prevencija bezbjednosnih prijetnji povezanih sa djelovanjem Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu i političko djelovanje na uklanjanju prepreka za realizaciju postojećih sporazuma o saradnji ključne su mjere, smatra nekadašnji vojni predstavnik BiH u NATO-u.

Profesor Duško Vejnović smatra da je BiH svake godine bliže NATO-u, ali da postoji političko nesaglasje o konačnom članstvu. Obrazloženje posebnog plana ruskim malignim uticajem smatra prenapuhanim, ali ne vjeruje da će NATO izaći iz postojećih okvira saradnje i odgovornosti kada je riječ o BiH”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision