Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
ŠTA ĆE VISOKI PREDSTAVNIK ODLUČITI O DRŽAVNOJ IMOVINI ?

Državna imovina je usko povezana s teritorijalnim integritetom i  suverenitetom države i parcijalna rješenja su neprihvatljiva, jasan je  stav dijela akademske zajednice u BiH.

Pitanje državne imovine mora se rješavati na državnoj razini, kazao je i visoki predstavnik u našoj zemlji, ali i nagovijestio kako će se raditi na rješavanju ovog pitanja.

Kako, i dalje je nepoznanica. Postoje tek nagađanja u javnosti kako može doći do nametanja odluke o državnoj imovini, inače jednog od uslova  5 plus 2, bez čijeg ispunjenja nema zatvaranja Ureda OHR-a.

BiH je vlasnik koji nikada nije ušao u posjed vlastite imovine – rečenica je kojom godinama stručnjaci objašnjavaju problem raspodjele državne imovine.

Pravo vlasništva i upravljanje državnom imovinom između entiteta i države godinama nerješivo. Nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je 2005. godine donio Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Zabrana raspolaganja državnom imovinom je određena kao privremena mjera još prije 17 godina. I toliko se godina i čeka da Parlement BiH dođe do rješenja, odnosno usvoji zakon o državnoj imovini.

Većina političara iz republike Srpske stava su da država BiH ne treba odlučivati, kako kažu, o imovini entiteta. Političari iz Federacije BiH, ali još važnije Ustavni sud bih, ali i Ured visokog predstavnika složni su da ovo pitanje mora biti rješeno upravo na državnom nivou.

“Poliitčari konačno moraju da se pokrenu i rade svoj posao u okviru državnih institucija. I ja vam obećavam da ćemo raditi na održivom, i sa zakonskog stanovišta prihvatljivom rješenju, ništa manje niti išta više od toga”, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstanik u BiH. 

I koje rješenje onda može biti prihvatljivo, nejasno je. Iz Republike Srpske stižu poznati stavovi; taj entitet ima pravni subjektivitet i mora imati aktivno 
učešće u podjeli imovine, ne prihvatajući ideju da se sva imovina prvo knjiži na državu.

Zbog nedostatka izričitih odredbi u Ustavu BiH, entiteti su zadržali posjed nad većinom javne imovine koja se nalazi na njihovoj teritoriji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision