Sunday, 4. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Šta će se dogoditi vašem organizmu ako svakog dana jedete pomorandže

Vjerovatno ste čuli za izreku: “Jedna jabuka na dan tjera doktora van”, Ali baš kao i jabuke, pomorandže takođe imaju mnoge zdravstvene prednosti.

One su izvor vitamina C i antioksidativnih hranjivih supstanci. Ali šta se događa ako ih jedete svakog dana?

Jačanje imuniteta
Redovna konzumacija narandži i drugog voća i povrća može ojačati imunološku odbranu vašeg tijela. Kao i svako citrusno voće, narandže su bogat izvor antioksidantnog hranjivog vitamina C. Takođe su dobar izvor folata vitamina B. I vitamin C i folat pomažu u zaštiti integriteta imunološke barijere vašeg tijela i podržavaju funkciju nekoliko vrsta imunoloških ćelija u sistemu.

Ljepša i sjajnija koža
Vitamin C, koji se nalazi u izobilju u pomorandžama, igra različite uloge u održavanju zdrave kože. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kože. Zdrava proizvodnja kolagena povezana je sa smanjenjem prijevremenog starenja kože.

Pomorandže takođe sadrže flavonoidno jedinjenje koje pomaže tijelu da održi adekvatan nivo hijaluronske kisjeline. Hijaluronska kisjelina je supstanca prirodno proizvedena u tijelu koja pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Bolji vid
Šargarepa i pomorandže imaju više zajedničkog od samo jarko narandžaste boje, jer obje imaju dobar uticaj na vid. Isti antioksidativni flavonoidi koji mogu pomoći vašem kognitivnom zdravlju i koži takođe mogu zaštititi vaš vid.

Studija iz 2018. u The American Journal of Nutrition otkrila je vezu između unosa flavonoida i smanjenog rizika od makularne degeneracije (AMD) povezane sa  uzrastom – jednog od glavnih uslova koji dovode do gubitka vida i sljepila kod ljudi starijih od 65 godina.

Konkretno, istraživači su primijetili da konzumiranje jedne pomorandže svakog dana može obezbijediti adekvatne količine flavonoida koji značajno smanjuju rizik od razvoja ovog stanja za čak 60 posto.

Hidratacija
Otprilike 50-70 posto tijela sastoji se od vode, a hidratacija je ključna za održavanje zdravlja. Čak i mala dehidracija može izazvati neželjene nuspojave kao što su umor, glavobolja i poteškoće u koncentraciji. Ne morate piti vodu da biste samo ostali hidrirani, svježe pomorandže takođe mogu biti hranjiva i ukusna opcija za povećanje unosa tečnosti, piše City Magazine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision