Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Šta će biti sa tajnama koje su isplivale u Skaj aplikaciji

Uskoro se, možda čak i vrlo brzo, u Bosni i Hercegovini očekuje i prva optužnica bazirana na Skaj aplikaciji. Ta aplikacija uzima sve više maha – hapse se i policajci i tužioci i političari. Osam tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine radi na predmetima sa Skaj i ANOM aplikacijama, a predmeti se odnose na organizovane kriminalne grupe i povezanost sa narkostrukturama u zemljama regiona, Evrope i svijeta. No, iako je Skaj aplikacija dovela do razotkrivanja brojnih kriminalnih grupa ali i ubistava – sada se sve glasnije priča o validnosti dokaza iz Skaj aplikacije.

Tužilaštvo BiH radi na više od 10 predmeta koji se odnose na Skaj aplikaciju a narednih dana očekuje se podizanje prve optužnice, nakon čega će javnosti biti jasnije o kakvoj količini ozbiljnosti i obimnim predmetima je riječ.

TUŽILAŠTVO

Dokazi u predmetima pribavljeni su putem međunarodne pravne pomoći i međuinstitucionalne saradnje i naravno da su vjerodostojni dokazi, koji se već koriste u postupcima u zemljama EU i regiona. Na temelju ovih dokaza, već su određivane mjere pritvora i mjere zabrane u predmetima u BiH, tako da se ovi dokazi procesno već koriste.

Mračne tajne koje krije Skaj aplikacija mogle bi naići na velike probleme, budući da bi se cijeli proces mogao razvodnjiti i odužiti pa čak dovesti i do pada sky optužnica. U Evropi je to već slučaj – četiri suda odbacila su dokaze prikupljene putem sky aplikacije. I u Bosni i Hercegovini se o tome počelo sve glasnije pričati. VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada u srijedu organizuju pravosudni forum na kojem će se kako je rekao predsjednik VSTV-a u intervju za glas Amerike razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije.

HALIL LAGUMDŽIJA, predsjednik VSTV-a BiH

U pravosudnoj zajednici i javnosti uveliko se špekuliše da li nalazi iz ove dvije aplikacije, odnosno presretnute komunikacije, mogu biti zakoniti dokazi. Ta odluka će biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno.

ALJOŠA ČAMPARA, ministar unutrašnjih poslova FBiH

Mislim da je proteklo i dosta vremena za ove neke koji csu osumnjičeni da će se ići sa podizanjkem otužnice od sgtrane tužilaštva. Jako je to bitno da s epospreme stvar i u okviru pol agencija i inače u okviru svih insitucija ovdje i jest provlem što su privatizirane državne institucije i na neki na način policijskih agencija ali opet tvrdim i da je velika većin političkih dužnosnika. 

I u Srbiji se sve više spominje valdinost dokaza iz sky aplikacije na način da ti dokazi nisu prikupljeni onako kako to propisuju domaći sudovi, a sumnjiv je i način na koji je aplikacija otključana. Stručnjaci iz ove oblasti navode da će biti vrlo teško oboriti dokaze iz sky aplikacije jer na tim predmetima rade sve međunarodne policijske agencije uključujući i FBI.

DARKO OBRADOVIĆ, Centar za stratešku analizu Beograd

A ako se to bude dešavalo samo na Zapadnom Balkanu znači da mi imamo ozbiljan problem sa vladavinom prava nezavisnošćui pravosuđa i sposobnošću i kapacitetu pravosudnih oprgana da istraju u određenim slučajevima in da bi onda ovo bio samo izgovor da se dokazi odbace.

Koliko je razotkrivanje sky aplikacije bio tehnički izazov govori i činjenica da se na više od 30 različitih jezika komuniciralo u okviru ove aplikacije. U Bosni i Hercegovini do sada je ovu aplikaciju koristilo više od 2 hiljade osoba povezanih sa kriminalom i korupcijom, od toga 150 visoko pozicioniranih funkcionera. U našoj zemlji uhapšeno je više od 100 osoba, a u Evropi taj broj premašuje cifru od hiljadu osoba.

Preuzeto sa portala: bhrt.ba

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision