Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 5° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Februara. 2024. Zanimljivosti
Srednjoškolac iz Goražda Runi Baker osmislio “Study Buddy” aplikaciju s kojom se lakše uči

Goraždanski srednjoškolac Runi Baker, učenik drugog razreda Mješovite srednje škole “Enver Pozderović” osmislio je aplikaciju “Study Buddy” koja je namijenjena osnovcima i srednjoškolcima kako bi se organizovali za učenje i postigli bolje rezultate.

Runijeva aplikacija automatski računa prosjek učenika i obavještava ga o nadolazećim testovima.

“Moja želja je bila da smislim nešto što može pomoći učenicima da ostvare što bolji akademski uspjeh. Učenik ima mogućnost da upisuje testove, aplikacija mu šalje notifikaciju nekoliko dana prije testa. Također aplikacija računa prosjek automatski tokom dodavanja ocjene. Aplikacija je namijenjena srednjoškolcima i osnovcima. Ove godine sam prijavio StudyBuddy na M:tel app takmičenje gdje sam prezentovao svoju aplikaciju pored još 19 timova iz Bosne. Aplikacije koje su drugi timovi izlagali su bile odlične, ali od nas 19, žiri je odabrao pet aplikacija koje će nastaviti takmičenje u Beogradu i među njima je i moja. Jako sam sretan i uzbuđen što ću imati priliku da učestvujem na regionalnom takmičenju i što ću se takmičiti sa pet najboljih timova iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore”, kaže Runi Baker za Klix.ba.

Runi kaže kako bi volio biti najbolji na takmičenju, no da je i dosadašnji uspjeh velika pobjeda. Posebno ga čini sretnim što na ovaj način može pomoći prijateljima da se bolje organizuju u učenju, a nekoliko njih je imalo zadatak da testira aplikaciju koja, još uvijek, zbog pravila takmičenja, nije dostupna javnosti.

“Svjesni smo da se najvažnije dobro organizovati tako da rezultat u učenju ne može izostati”, kaže Runi.

Runiju ovo nije prvi uspjeh, ranije je kreirao aplikaciju Recikliraj BA, čiji je cilj informisati građane Goražda o reciklaži i lokacijama na kojima su postavljeni kontejneri za odvajanje reciklažnog otpada.

Uveliko se bavi programiranjem, a polaznik je i IT Akademije u Sarajevu.

“Prije nekoliko godina sam se gledajući brata kako programira zainteresovao za programiranje. Upisao sam IT Academy u Sarajevu. Preko dana sam išao u školu, a navečer bih online pratio predavanja. Dvije godine sam uporedo sa školovanjem studirao na akademiji. Radio sam nekoliko projekata, uglavnom web stranice i aplikacije. Što se tiče IT svijeta, volim se baviti programiranjem, montiranjem videa i dizajnom”, kaže Runi.U školi su ponosni na Runija, njegovu svestranost i kreativnost, te mlade ljude koji svojim idejama nastoje podstaći i druge da učestvuju u dobrim projektima.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision