Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2024. USK
Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” uvodi potpuno novi smjer

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” od iduće školske godine uvodi potpuno novo zanimanje i radi se o smjeru agroturistički tehničar. Kada se radi o edukaciji za ovo zanimanje, treba istaći kako je to potpuna novina, ne samo za Unsko sanski kanton već i Bosnu i Hercegovinu općenito. U proteklom periodu u ovoj školskoj ustanovi, kako nas je upoznala profesorica Dijana Talić, uradili su ogroman posao kada se radi o kreiranju nastavno edukativnog procesa za pomenuto zanimanje i smatraju kako je ono, sa stanovišta današnjih okolnosti, izuzetno perspektivno u budućnosti. U narednoj školskoj godini učenici će imati priliku da se po prvi put školuju da budu agroturistički tehničari, a nastavni proces za to zanimanje trajaće četiri godine. Također, novina od naredne školske godine biće i to da će internat za učenike koji ga budu koristili biti potpuno besplatan.

S obzirom da se bliži upisni rok, u Srednjoj poljoprivrednoj školi “Sanus futurum” se pripremaju da svršene osnovce upoznaju sa svime što nudi ova obrazovna ustanova. Osim smjera o kojem smo govorili, budućim učenicima biće na raspolaganj i zanimanja: veterinarski tehničar, ekološki tehničar i poljoprivredni tehničar. Prema riječima direktora škole Senada Tičevića, u narednom periodu organizovaće se dani otvorenih vrata škole i posjete osnovnim školama širom Unsko sanskog kantona.

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” osnovana je odmah po završetku rata i danas je jedina škola na području Unsko sanskog kantona koja nudi učenicima obrazovne mogućnosti i školovanje u oblasti agrarne proizvodnje. Škola je u proteklim godinama dijelila probleme mnogih drugih obrazovnih ustanova kada se radi o nedovoljnom broju učenika. Međutim, budući da proizvodnja hrane i poljoprivreda sve više dobijaju na značaju očekivati je da će se negativni trendovi u narednom periodu popraviti, a da je tako svjedoče i poslednji pokazatelji o povećanju broja učenika, te o rastućem interesovanju za ovu školsku ustanovu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision