Sunday, 14. August 2022.
Unsko-sanski kanton 27° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2022. Svijet
Srbija uvela posebnu kontrolu za hrvatske funkcionere zbog spora o posjeti Vučića Hrvatskoj

Vlasti Srbije od nedjelje su uvele poseban režim kontrole za sve funkcionere Hrvatske, nakon što je ta država zabranila privatnu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića mjestima ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata.
“Od sada svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavlјeni na poseban režim kontrole”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u nedelju 17. jula.
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare u nedjelju u podne je pojasnio da su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale da predsjednik Vučić namjerava posjetiti Jasenovac i Pakrac, te da su uručile notu Srbiji.
“Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, naveo je Grlić Radman.
Hrvatski šef diplomatije je ocijenio kako se “ne može reći da je privatan posjet posjet Jasenovcu, Pakracu i još ko zna gdje”.
“Ovo je bilo poprište zločina prije 30 godina. Ovo što Vulin govori je zamagljivanje velikosrpske politike”, rekao je Grlić Radman.
Vučiću je poručio: “Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision