Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2022. Region
Srbija: Usklađivanje viznog režima s EU se odnosi na osobe koje dolaze preko zračnih luka

Izvršni direktor srpskog Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila Radoš Đurović kazao je danas da se najavljeno usklađivanje viznog režima Srbije i EU odnosi na osobe iz zemalja koje imaju liberalniji vizni režim sa Srbijom, odnosno na one koji u Srbiju dolaze preko zračnih luka i tako pokušavaju nastaviti dalje.

“To je jedan drugi vid migracije, to su osobe iz Tunisa, Indije, Burundija i za njih Srbija treba uskladiti vizni režim kao i zemlje EU, uvesti im vize, neka ograničenja koja bi smanjila takvu migraciju”, rekao je Đurović te dodao da su to zemlje iz kojih najviše migranata dolazi u Austriju i Mađarsku.

Na pitanje može li se to usklađivanje provesti do kraja godine, kako je najavljeno, Đurović je kazao da je jako teško to provesti, kao i zaključivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih te osobe dolaze.

“Već više godina Srbija pokušava zaključiti sporazume o readmisiji, ali je potrebna i suglasnost i volja te druge zemlje iz koje osobe dolaze. Na Balkanu, samo je Bosna i Hercegovina uspjela zaključiti sporazum o readmisiji. S tim procesom i druge zemlje muku muče, ne samo Srbija”, kazao je Đurović.

Po njegovim riječima, do rujna je više od 70.000 osoba ušlo i najvjerojatnije u velikom broju izašlo iz Srbije.

Najveći broj izbjeglica u Srbiju dolazi kopnenim putem, iz smjera Grčke, Turske i Bugarske, dnevno i do 300 osoba, ali oni uglavnom žele nastaviti dalje i rijetko se zadržavaju u Srbiji, kazao je Đurović, prenosi Beta.

Đurović je kazao da je do rujna u Srbiji 17.900 Ukrajinaca prijavilo boravak, a 95.000 prošlo kroz Srbiju te možda i više od 50.000 Rusa i ocijenio da će taj broj nastaviti rasti uzimajući u obzir tamošnju situaciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision