Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Augusta. 2017. Region
Srbija rigorozno odgovara Hrvatskoj na blokadu uvoza
Srbija je od juče, osim voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura, saznaje Blic.

Uprava carina Srbije dobila je zadatak da osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na rafovima, već na nekoj od deponija.

To je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. jula povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenario primjenjivaće se sve dok se ne oglasi Evropska komisija i ne suspenduje hrvatsku mjeru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor lista iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera prema Hrvatima, koja nije suprotna SSP, a koja će nanijeti nesagledive štete Hrvatskoj.

– Treba da se zna da je Uprava carina dobila nalog prije 10 dana da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog porijekla. To se i radi, ali nije vlast željela to da publikuje. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo jer nije u stanju da izdrži dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od juče je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali da završe na rafovima, trgovinski lanci ostaju bez njih – objašnjava sagovornik.

On dodaje da je scenario oko kontramjera osmišljen u Ministarstvu poljoprivrede, a da je Uprava carine samo izvršilac.

– Ovakva naša reakcija će mnogo zaboljeti Hrvate. Njihovi privrednici intenzivno zovu i traže način kako da im ne propadne roba, ali lopta je u njihovom igralištu. Moraju da budu svjesni da Srbija neće olako da pređe preko ovakvih neprimjerenih taksi na uvoz voća i povrća. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana jer se očekuje da se Evropska komisija oglasi. Ako se to ne desi, mi nastavljamo sa scenariom koji je definisan iz Ministarstva poljoprivrede, pa ćemo vidjeti ko će imati veću štetu. Hrvatska kao da je namjerno otpočela ovaj ekonomski rat koji neće nikom dobra donijeti – kaže izvor.

Iz Uprave carina nisu željeli da komentarišu saznanje Blica, dok stručnjaci tvrde da je dobro da na ovaj neprimjeren potez Hrvata Srbija ima odgovor.

– Srbija ne smije da sjedi skrštenih ruku na hrvatski neprimjeren potez. Mi moramo da branimo naše tržište, a ja se nadam da će Evropska komisija reagovati na naš prigovor – kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja lista da je Srbija od juče uvela kontramjere na uvoz robe iz Hrvatske.

– Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere sprovodimo u cilju zaštite naše države – kaže Nedimović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision