Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2022. Region
Srbija: Početak suđenja hrvatskim pilotima zakazan za 26. decembra

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u srijedu je, poslije pripremnog ročišta, za 26. decembar zakazao početak suđenja četvorici oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, optuženih u Srbiji za zločine počinjene u akciji “Oluja” 1995. godine.

Hrvatski oficiri nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, a da li će im se suditi u odsustvu, odlučit će krivično vanpretresno vijeće tog suda do termina predviđenog za početak suđenja, kazao je za Tanjug advokat optuženih Aleksandar Olenek.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu, a najviši hrvatski dužnosnici više puta su ponovili ocjenu da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici, te da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti pilote.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost.

Punomoćnik oštećenih Dušan Bratić kazao je da je na pripremnom ročištu sud postupio po odredbama Ženevske konvencije koja propisuje da su sve države potpisnice dužne suditi počiniocima teških krivičnih djela protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Bratić je rekao da je Srbija pokazala da ima svoje tužiteljstvo i svoj sud te da u tim ustanovama postoje ljudi koji imaju moralni integritet, jer su se odvažili postupati po zakonu i suditi bez obzira na strahovite pritiske Hrvatske. Na pripremnom ročištu pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Optužnica je potvrđena protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog vazduhopolovstva: Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64).

Oni se terete za ratni zločini protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu jer su, po navodima optužnice, zapovjedili zračne napade na civilno stanovništvo, a posljedice su smrtno stradanje i ranjavanje više civila koji su napuštali teritorij Hrvatske. Poslije tih napada dosad je identificirano 13 žrtava, od kojih je četvero djece, a ranjene su 24 osobe.

Tužiteljstvo je istaknulo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

U obrazloženju optužnice navodi se da protok vremena daje “dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih”.

Proces srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih za napad na srpske civile 1995. za Hrvatsku je “nepostojeći proces” i “farsa”, a budu li osuđeni “za njih ta presuda ne postoji”, poručio je u listopadu premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision