Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2023. Region
Srbija: Međunarodni promatrači ukazali na nepravilnosti i neujednačene izborne uvjete

Prijevremene izbore u Srbiji u nedjelju obilježila je dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića u kampanji što je, uz nepravednu konkurenciju,  pristrane medije i brojne nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima, ocijenili su međunarodni promatrači.

Vođa privremene promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Reinhold Lopatka rekao je novinarima u Beogradu da je “izbornim procesom dominirala odlučujuća umiješanost” predsjednika države, a “uporaba njegova imena na jednoj od kandidatskih lista, uz pristranost medija”, pridonijela je neujednačenosti izbornih uvjeta.

Vučić je od samog početka aktivno vodio kampanju promovirajući svoju stranku kojoj je posudio ime – “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati”, premda nije bio na izbornoj listi.

Promatrači su u ponedjeljak ukazali na zlouporabu javnih resursa, izostanak jasnog odvajanje dužnosničkog sudjelovanja u kampanji, zastrašivanje i pritisak na birače, uz registrirane slučajeve kupnje glasova.

Uz konstataciju da je narušen izborni proces, promatrači su pozvali nadležna tijela i institucije da dosljedno istraže sve pritužbe i nepravilnosti i otklone nedostatke za buduće izborne procese.

Na ozbiljna kršenja izborene procedure i narušavanje procesa ukazala je i oporba te kasno u izbornoj noći osporila “apsolutnu pobjedu”, kako ju je prethodno nazvao SNS, prenosi Hina.

Oporba je istaknula kršenja izborne procedure, ciljano i sustavno dovođenje birača te podmićivanje i namještanje izbornih rezultata, posebno ukazujući na brojne “uvezne” glasove na izborima za gradsku vlast u srbijanskoj prijestolnici.

Inače, Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), s čijeg čela je Vučić formalno odstupio u svibnju ove godine, osvojila je 46,3 posto glasova, što je će joj u parlamentu s 250 mjesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati Državnog izbornog povjerenstva na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova.

Proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” s 23,6 posto glasova imat će 65 mjesta u parlamentu, a socijalisti Vučićeva dosadašnjeg koalicijskog partnera Ivice Dačića sa 6,6 posto 18 mandata.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision