Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2022. Region
Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim tablicama!

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell objavio je da je postignut dogovor Srbije i Kosova.

“Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije i da se u potpunosti koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa”, naveo je.

Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

“Pozvat ću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, dodao je.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, razgovarali su u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Podsjetimo, za četvrtak ujutru bio je odložen početak kažnjavanja vozača koji voze automobile sa “KM” tablicama. Premijer Kosova Albin Kurti tu odluku donio je na zahtjev ambasadora Sjedinjenih Američkih Država.

Američki ambasador na Kosovu, Jeffrey Hovenier, rekao je ranije danas da je zatražio ovu odgodu kako bi omogućio evropskim i američkim dužnosnicima da se angažiraju s Kosovom i Srbijom kako bi pronašli rješenje za ovo pitanje.

Prva faza predviđala je opomenu, druga izricanje novčane kazne, a kasnije se predviđa postavljanje probnih tablica. Prema odluci Vlade Kosova, nakon 21. aprila na Kosovu više ne bi smjelo biti automobila s takvim tablicama koje izdaju srbijanske vlasti.Srbija koja od 1999. godine izdaje registarske tablice kosovskim Srbima, protivi se ovom planu, insistirajući na registarskim tablicama neutralnim prema statusu Kosova. Zbog podignutih tenzija, Srbi sa sjevera Kosova, gdje uglavnom kruže automobili s ilegalnim tablicama, istupili su iz institucija Kosova.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision