Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2017. Region
Split obranjen od požara -NATO šalje pomoć Crnoj Gori u gašenju požara
NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u gašenju požara, slanjem kanadera, javio je Tanjug. Iz tog saveza su kazali da su crnogorske vlasti jučer uputile zahtjev za pomoć, tražeći jedan kanader, u znak potpore naporima Crne Gore da se izbore s požarima koji bukte u toj zemlji.

 “To su učinili kroz Euroatlantski centar za odgovor na izvanredne situacije. Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduju takav tip zrakoplova. Čim se utvrdi koja zemlja može pomoći, crnogorske vlasti će s njom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći”, rekao je NATO dužnosnik.

 Direktorat za izvanredne situacije priopćio je kako na području tivatske općine, zbog požara u Zabrđu kod Obosnika, postoji mogućnost ponovne evakuacije.

 “Od ponoći je aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat te postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva”, priopćeno je.

 Kada je riječ o barskom području, trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu koji je lokaliziran.

 “Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti”, navode iz Direktorata, i ističu da trenutno nema aktivnih požara u Ulcinju.

 Na teritoriju budvanske općine trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom.

 Na Cetinju su aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini, kao i u Nikšiću i okolici i Danilovgrada.

 “Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti”, navode iz Direktorata.

 

U požarima od Splita do Omiša izgorjelo je oko 4.500 hektara borove šume, obrađenog zemljišta, makije i trave. Split je sinoć obranjen, a požar je aktivan još kod Strožanca kojeg od 6.20 ujutro nadlijeću kanaderi, kojima se oko 7.30 pridružio i jedan air-tractor.

Vatra je osim Strožanca, gdje je noćas izgorjelo i nekoliko kuća, još aktivna i u drugim dijelovima općine Podstrana, istočno od Splita prema Omišu, kao i u Srinjinama, najistočnijem naselju na području grada Splita. Također, gori i u Tugarama, najzapadnijem naselju općine Omiš. Danas više ne puše snažna bura, koja je jučer kumovala brzom širenju požara.

Domaćim vatrogascima, od kojih je pet tijekom jučerašnjeg dana sa lakšim povredama dovezeno u Klinički bolnički centar Split, pridružili su se jučer vatrogasci iz Koprivnice, Ogulina, Karlovca, Zagreba i drugih gradova, pripadnici Hrvatske vojske i građani.

Danas stiže još preko 100 zagrebačkih vatrogasaca sa 27 vozila, a stižu i vatrogasci iz Međimurja, Hrvatskog zagorja i sa Kvarrnera.

Sinoć oko 23 sata u gašenje požara uključila se i veća grupa Torcidaša (navijačke skupine Hajduka), a prema Splitu krenuli su i navijači Dinamovih Bad Blue Boysa i vinkovačkih Ultrasa. Oni su pred 2 godine zajednički pomagali na saniranju šteta od poplave u Slavoniji.

Gorjelo je i u Bilicama u šibenskom zaleđa, gdje je požar pod kontrolom.

Novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako grad Split i gradske službe nisu bili spremni. Na društvenim mrežama velika je ogorčenost na nadležne koji su morali organizirati kvalitetnu obranu od požara. Danas u Split stižu premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

(Vijesti.ba / FENA)

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision