Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Januara. 2024. Region
Španija ukinula vize za državljane Kosova

Španija, jedina zemlja šengenskog prostora koja je nakon 1. januara zadržala vize za građane Kosova, odustala je od zadržavanja vize pa će Kosovari moći slobodno ulaziti u tu zemlju kao i u ostalih 26, prenosi Hina.

Prije sedmicu dana su zemlje šengenskog evropskog prostora unutar kojeg se na granicama ne pregledavaju putnicima dokumenti, ukinule vizni režim za 1,8 miliona stanovnika Kosova.

Odustali od mjere

Jedino je Španija, koja ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008., zadržala vize, ali sada je i ona odustala od te mjere.

– Dobre vijesti se nastavljaju – napisao je u subotu potpredsjednik kosovske vlade Besnik Bislimi na Facebooku.

– Sada i Španija priznaje pasoše Republike Kosovo, pa možemo bez vize putovati u tu zemlju – dodao je.

Kosovori smiju boraviti u tim zemljama 90 dana bez vize, i to u razdoblju od 180 dana.

Zemlje Evropske unije

Pet zemalja Evropske unije – Španija, Rumunjska, Kipar, Slovačka i Grčka – nisu priznale nezavisnost Kosova. Slovačka i Grčka su također članice šengenskog prostora, ali su 1. januara ukinule vize za Kosovare.

 – Sve zemlje šengena, koje ne priznajemo nezavisnost Kosova, prihvatile smo korištenje običnih kosovskih pasoša, no to nipošto ne znači priznanje Kosova – rekao je neimenovani izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova za El Pais.

 – Da to nismo učinili, nositelji tih pasoša bi imali zakonskih problema prilikom posjete zemalja koje ne priznaju Kosovo – dodao je izvor.

Ulazak bez vize

Stanovnik Kosova je mogao ući u bilo koju drugu zemlju članicu, poput Hrvatske, gdje bi mu se odobrio ulazak bez vize pa bez ikakve daljnje provjere dokumenata ući u Španiju. Ondje bi problem nastao tek ukoliko bi ga slučajno legitimirala policija ili ukoliko bi se morao prijaviti u hotelu s putovnicom.

– Španija se zalaže, te će se i dalje zalagati za dijalog Beograda i Prištine, kao načina za rješavanje tog pitanja, te nastoji minimizirati njegov učinak na građane – rekao je izvor iz španjolskog ministarstva.

Madrid je proteklih godina uvjetovao priznanje Kosova njegovim dogovorom sa Srbijom, ali je izvještavao da se ne protivi približavanju Kosova Europskoj uniji.

Evropsko vijeće

Evropsko vijeće, sastavljeno od država EU-a, u ožujku je odobrilo liberalizaciju viznog režima s Kosovom, a tu je mjeru u travnju potvrdio Evropski parlament.

Kosovo je bila posljednja zemlja tzv. “Zapadnog Balkana” čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u “šengen”, prostor koji je dobio ime po mjestu u Luksemburgu gdje je 1985. potpisan sporazum o prekograničnom slobodnom kretanju.

Taj prostor uključuje 23 članice Evropske unije te Lihtenštajn, Švicarsku, Norvešku i Island.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision