Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2023. Region
Španija ne mjenja stav oko Kosova

Španija ne mjenja svoj stav kada je u pitanju nezavinsost Kosova, odnosno ova zemlja poručuje da je vrijeme da se ulože posljednji napori kako bi se riješila sporna pitanja između Kosova i Srbije u okviru dijaloga.

Radio Slobodna Evropa se obratio Ministarstvu spoljnih poslova Španije sa upitom da li je Madrid promjenio stav o Kosovu, nakon što su se Priština i Beograd usaglasili oko evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa. Iz tog ministarstva su naveli da “pitanje teritorije Kosova” treba biti rješeno kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije.

“Vrijeme je da uložimo posljednje napore za rješavanje kosovskog pitanja”, navodi se u odgovoru Elene Aljarile Kortezon (Elena Aljarilla Cortezón), savjetnice za medije u Ministarstvu spoljnih poslova Španije.

Španija i još četiri zemlje EU (Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka) ne priznaju nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine.

Zvanični Madrid navodi da ima još posla oko postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Rezultat sastanka od 27. februara bio je korak napred, ali ima još posla oko postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, koji je u februaru pozdravio Evropski savet. Iako je pozitivno što su se i Priština i Beograd usaglasili oko teksta predloga bez ikakvih izmena, nema čvrstog dogovora bez jasnog plana kako će se on realizovati”, navodi se dalje u odgovoru.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision