Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sorensen: Borba protiv nezaposlenosti je srž ekonomske reforme

Govoreći na “Konferenciji o povećanju stope zaposlenosti – na putu oporavka” održanoj danas u Sarajevu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen je istakao centralnu ulogu koju ima borba protiv nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini.

On je naglasio da su šest područja za reformu identifikovanih na Forumu za prosperitet i nezaposlenost u maju ove godine vrlo relevantni za ciljeve današnje konferencije. Kao sljedeći korak, Evropska unija će biti domaćin stručnom seminaru u Banjoj Luci 15. jula, prenosi novinska agencija Patria.

– Sve počinje i sve se završava zapošljavanjem – izjavio je ambasador Sorensen, uz napomenu da je potreba za strukturnim reformama vidljiva u činjenici da je “u Evropi, kako bi se spustila stopa nezaposlenosti trebalo oko 2% rasta BDP-a. U Bosni i Hercegovini, potrebno je 6 posto. “Ambasador je istako da su visoki porezi i doprinosi razlog zbog kojeg poslodavci razmisle dvaput prije nego što zaposle radnika. Trenutni nivo uplata za ova izdvajanja “predstavlja značajno odvraćanje od zapošavljanja”, naglasio je Sorensen, dodajući da “veoma često poslodavci odluče da sakriju od vlasti da su uposlili nekoga. Na taj način radnici uđu u zonu sive ekonomije i imaju smanjen pristup socijalnoj zaštiti: oni ne doprinose penzionom i sistemu zdravstvene zaštite i zbog toga nisu aktivni učesnici”. Ambasador je rekao da je u aprilu 2013. godine broj nezaposlenih u BiH bio 550.000, a ako se izuzmu radnici u sivoj ekonomiji, taj broj se kreće oko 190.000.

Nezaposlenost mladih je označena kao oblast u kojoj treba djelovati.

– Mladi imaju veoma malo radne istorije. Jedan od osam u kategoriji od 16. do 24. godine starosti u Bosni i Hercegovini je zaposlen. U Evropi, ta brojka je jedan od tri. Za njih je veoma teško da pronađu posao. Oni su, možda, čak spremni da prihvate i rad na odredjeno vrijeme kako bi mogli početi raditi i dospjeti na tržište rada… I to znači da su oni često primorani da rade u sivoj ekonomiji – kazao je Sorensen.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision