Monday, 27. March 2023.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Marta. 2023. Svijet
Šolc: Mirovni pregovori mogu da počnu kada Putin shvati da ne može da pobjedi

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da pregovori o zavšretku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da neće pobjediti.

“Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspjeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore”, rekao je Šolc za Si-En-En.

On je rekao da vjeruje da je Ukrajina “spremna za mir”.

“Ako pogledate prijedlog Ukrajinaca, lako možete da vidjite da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu”, dodao je Šolc.

Upitan da li postoji sporazum o okončanju rata prema kojem bi se Ukrajina složila da odustane od povratka kontrole nad Krimom i djelom istočnog regiona Donbas, Šolc je poručio da takva odluka ne može da se donese bez ukrajinske strane.

“Nećemo donositi odluke umjesto njih, već ćemo ih podržati”, poručio je on.

Si-En-En je upitao Šolca da li bi ohrabrio Kijev da pristane na takav sporazum, ali njemački kancelar nije dao direktan odgovor.

“Rekli smo Ukrajini da mogu da idu na članstvo u EU. Oni rade da naprave korak po tom pitanju, i smatram da znaju da smo spremni da im damo bezbjednosne garancije u uslovima mira, ali još nismo stigli dotle”, rekao je Šolc.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision